Illegaal downloaden neemt fors af in Nederland

Nederlanders downloaden een stuk minder uit illegale bron dan een kwartaal geleden.

Dat bericht onderzoeksbureau GfK dinsdag op basis van onderzoek onder een representatieve groep van ruim duizend Nederlanders die gebruikmaken van video-on-demand of streamdingdiensten.

In september gaf nog 32 procent van die groep aan wel eens illegaal te downloaden. Inmiddels doet nog 25 procent dat. De afname van het aantal mensen dat illegaal downloadt gaat volgens GfK hand in hand met de opkomst van legale streamingdiensten.

Inmiddels streamen 4,6 miljoen Nederlanders muziek via Spotify of Deezer. Zo’n 1,5 miljoen mensen daarvan hebben een betaald abonnement. Dat wordt geconcludeerd uit een onderzoekspanel van ruim tienduizend Nederlanders.

Dat betekent dat Nederland een belangrijke markt is voor dergelijke streamingdiensten. Spotify heeft wereldwijd 60 miljoen gebruikers waarvan er 15 miljoen een betaald abonnement hebben. Deezer telt 16 miljoen gebruikers waarvan er 6 miljoen betalen.

In totaal gaat het dus om 76 miljoen gebruikers. Daar maakt Nederland volgens GfK 6,1 procent van uit. Wat betreft betalende abonnees heeft Nederland een nog groter aandeel. Van de 21 miljoen mensen die betalen voor Spotify en Deezer zou 7,1 procent uit Nederland komen.

Video-on-demand-diensten winnen aan populariteit in Nederland. Volgens GfK gebruiken 4,7 miljoen mensen diensten zoals Netflix, Videoland en video-on-demand-diensten van providers. Een half miljoen meer dan drie maanden geleden.

De opkomst gaat volgens het onderzoeksbureau ook hier samen met een afname van illegaal downloaden. GfK heeft niet onderzocht of het instellen van het downloadverbod in april vorig jaar invloed heeft gehad op het aantal mensen dat illegaal downloadt.

Kees Verhoeven, Kamerlid voor D66, laat in een reactie weten: “Dit is het zoveelste bewijs dat het vergroten van legaal aanbod werkt en dat het verbod nergens goed voor is.”

Wat is het downloadverbod en hoe wordt het gehandhaafd?

Bron: nu.nl