Telefilms hebben zich volgens de NPO meer dan bewezen

Het fenomeen telefilms heeft zich in de afgelopen vijftien jaar meer dan bewezen. Dat stelt Jeanine Hage van de NPO aan de vooravond van de nieuwe serie films, die zaterdag van start gaat.

Hage stond eind jaren negentig aan de basis van het initiatief dat jaarlijks zes extra Nederlandse films oplevert. “De Nederlandse film kon in de jaren negentig wel een oppepper gebruiken”, blikt ze terug.

“Het invoeren van de telefilms was één van de initiatieven om de productiviteit te verhogen en makers de kans te bieden extra vlieguren te draaien.”

Telefilms moeten in principe ontstaan uit originele ideeën. “Het zijn over het algemeen wel verhalen die iets willen vertellen over de samenleving waarin we leven.”
Kijkcijfers

De eerste kijkcijfers schommelen over het algemeen tussen de 400.00 en 800.000 kijkers. Maar de films blijven lange tijd beschikbaar op de site van de NPO en trekken ook daar nog vele honderdduizenden geïnteresseerden. Toch is dat niet de enige manier waarop het project zich succesvol mag noemen, stelt Hage.

“We hebben inmiddels drie Emmy-nominaties gehad, waarvan we er twee hebben verzilverd. Dat is een score waar we als Nederland heel trots op mogen zijn.”
Loverboy

Bovendien hebben sommige titels een opvallend lange adem. “Loverboy van Lodewijk Crijns wordt door heel veel scholen gebruikt als lesmateriaal over loverboys”, noemt ze als voorbeeld.

“En Matterhorn, die het thema homoseksualiteit op een originele manier aanstipt, heeft op heel veel internationale festivals een lans gebroken voor de emancipatie van LHBT.

Datzelfde geldt voor Jongens, die het afgelopen jaar met groot succes op alle continenten te zien was.” Ook de filmpers prees het project specifiek toen Jongens op het Nederlands Film Festival de KNF-prijs won.

De succesvolste titel uit de lichting 2015 tot nu toe is Aanmodderfakker, die als enige al eerder in de bioscoop werd uitgebracht. De tragikomedie over een dolende dertiger (Gijs Naber) won op het NFF drie belangrijke Kalveren.
Thriller

Telefilms seizoen zestien trapt zaterdagavond af met de thriller Sunny Side Up, over een koppeltje dat een weekendje gaat ontspannen op een Waddeneiland.

De hoofdrollen worden gespeeld door Egbert-Jan Weeber, Hannah Hoekstra en Ko Zandvliet. De films zijn de komende zes weken op zaterdag om 20.00 uur te zien op NPO3.

Bron: Nu.nl