Dekker: publiek bestel met zes omroepen

De Nederlandse Publieke Omroep bestaat de komende vijf jaar uit zes omroeporganisaties. Dat zijn AVROTROS, KRO-NCRV, BNN-VARA en de zelfstandige omroepen EO, Omroep MAX en VPRO. PowNed, WNL en HUMAN krijgen een aspirant status.

De omroepen met een aspirant status moeten samenwerken met één van de fusie omroepen, de zelfstandige omroepen of de NTR. Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker (media) besloten.

In de toekomstplannen van de staatssecretaris wordt de publieke omroep vanaf 2016 meer onderscheidend, innovatiever en slagvaardiger, want alleen zo heeft de publieke omroep in zijn visie een toekomst. Dat betekent bijvoorbeeld dat de overlap met de commerciële omroep moet worden beperkt.

Ook krijgt de publieke omroep de wettelijke taak om programma’s te maken die informeren, bijdragen aan educatie of raken aan onze culturele identiteit. Bovendien krijgen andere organisaties op programmaniveau vanaf volgend jaar de mogelijkheid om bij te dragen aan de programmering. Maximaal 50 procent van het budget komt beschikbaar voor creatieve ideeën van buiten. De omroepen maken hun programma’s tot en met 2020 in dit vernieuwde publiek bestel, waar ook de taakomroepen NOS en NTR deel van uit blijven maken.

De besluiten zijn in lijn met de adviezen die de staatssecretaris heeft gekregen van het Commissariaat voor de Media, de Raad voor Cultuur en de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Bron: Ministerie van OC&W/Broadcast Magazine