Pathé werkt aan nieuwe bioscopen in Zwolle en Leeuwarden

De gemeenteraad van Zwolle heeft eind vorig jaar ingestemd met het bestemmingsplan dat de Hanzestad voorbereid op de komst van een nieuwe bioscoop van Pathé. Pathé wil een nieuw theater gaan exploiteren op het nieuwe Katwolderplein in Zwolle. Het plein bevindt zich vlakbij de afrit van de snelweg A28 en direct aan de singel rond de binnenstad. De Pathé-bioscoop moeten negen zalen gaan krijgen en circa 1.500 stoelen.

‘We hopen in de loop van dit jaar te kunnen starten met de bouw’, bevestigt Pathé-directeur Lauge Nielsen. Hij tekent aan dat het afhangt van andere factoren omdat de nieuwe bioscoop onderdeel uitmaakt van een groot bouwproject van projectontwikkelaar Multi Vastgoed.

Op het plein komen ook woningen en een parkeergarage met circa 710 plekken. In de gemeenteraad in Zwolle was men wel kritisch over de financiële risico’s die de exploitatie van de parkeertoren door de gemeente met zich mee gaat brengen, meldt de Stentor.

De opening van de nieuwe bioscoop van Pathé in Zwolle gaat de sluiting betekenen van Pathé de Kroon, de vier zalen tellende bioscoop die de onderneming momenteel in Zwolle exploiteert.

Pathé heeft ook plannen om in Leeuwarden een nieuwe bioscoop te realiseren, zo blijkt uit navraag bij de Pathé-directeur. ‘Leeuwarden is echter niet concreet. Er is een intentie-afspraak met de gemeente om samen te kijken of het project haalbaar is’, aldus Nielsen. Het gaat om een bioscoop tussen de Harmonie en het Hof van Justitie in het centrum van de Friese hoofdstad. De plannen spreken van een complex met zeven zalen met circa 1.000 stoelen.

’De gemeente moet de grond nog verwerven van het Rijk’, vertelt Nielsen. ‘In de loop van de eerste helft van 2015 moet duidelijk worden of dat lukt. Als dat lukt dan willen we graag klaar zijn in 2018. Dan is Leeuwarden Culturele hoofdstad van Europa. Maar er moet nog veel gebeuren.’
In Leeuwarden worden momenteel twee bioscopen – Cinema en Tivoli – geëxploiteerd door Verenigde Nederlandse Bioscopen. Leeuwarden is al jarenlang het bioscoopdomein van de familie Osinga.

Bron: Holland Filmnieuws