Golden Globes uitgereikt

Bij de uitreiking van de Golden Globes zondagavond is de dramafilm Boyhood de grote winnaar geworden. De awards werden voor de 72e keer uitgereikt. Tina Fey en Amy Poehler hebben de avond voor de derde keer gepresenteerd.

De dramafilm was de enige productie die drie beeldjes mee naar huis mocht nemen. Zo won actrice Patricia Arquette de Golden Globe voor beste actrice. Zij kreeg het beeldje voor haar rol van alleenstaande moeder. Na actrice Patricia Arquette mocht ook regisseur Richard Linklater een beeldje mee naar huis nemen. Boyhood ontving ook nog een Golden Globe voor beste drama.

Whiplash

Acteur J.K. Simmons heeft de eerste Golden Globe in ontvangst genomen. Hij won het beeldje voor beste bijrol voor zijn rol als sadistische muziekleraar in de tragikomedie Whiplash. Joanne Froggatt heeft de prijs voor beste vrouwelijke bijrol voor haar rol in Downton Abbey gewonnen.

De tragikomedie Birdman, over een Hollywoodster die één keer in zijn leven een serieus toneelstuk wil maken, kreeg twee Globes. De film van regisseur Alejandro Gonzalez Inarritu werd beloond met beeldjes voor beste acteur (Michael Keaton) en beste scenario.

Bij de televisieprijzen waren The Affair en de komedie Transparant de grote winnaars. The Affair won de beeldjes voor beste tv-drama en beste actrice (Ruth Wilson). Transparant werd bekroond als beste komedieserie en voor beste acteur in een komedieserie (Jeffrey Tambor). The Grand Budapest Hotel krijgt een Golden Globe voor beste komedie. De prijs voor beste actrice in een komedie is uitgereikt aan Amy Adams voor haar rol in Big Eyes.

Acteurs

Beste drama-televisieserie werd The Affair. Kevin Spacey ging er met de Golden Globe voor beste acteur in House of Cards vandoor. Andere acteursprijzen gingen ook nog naar Maggie Gyllenhaal (beste actrice in een miniserie), Julianne Moore (beste actrice in drama Still Alice), Eddie Redmayne (beste acteur in dramafilm The Theory of Everything) en Matt Bomer (beste bijrol in een miniserie). Zangers John Legend en Common hebben een Golden Globe gewonnen voor hun titelsong Glory van de dramafilm Selma. George Clooney kreeg de Cecil B. DeMille Award uitgereikt voor zijn successen als acteur en regisseur.

Je Suis Charlie

George en Amal Clooney droegen beide een button van Je Suis Charlie op de rode loper. De twee waren niet de enige die een eerbetoon brachten aan de vermoorde journalisten van de Franse satirische krant Charlie Hebdo. Op de rode loper van het filmprijzengala was te zien dat ook William H. Macy, Helen Mirren en Kathy Bates zich bij de Je Suis Charlie-beweging voegden. Ook de Imitation Game-componist Alexandre Desplat toonde zich voor de fotografen met een geprint A4’tje met daarop de inmiddels beroemde slogan.

Tijdens de ceremonie werd opvallend vaak gerefereerd aan de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van expressie. De Nederlandse fotojournalist Theo Kingma, de voorzitter van de Hollywood Foreign Press Association, hield een hartstochtelijke speech waarin hij journalisten opriep gezamenlijk stelling te nemen tegen iedereen die vrijheid van meningsuiting wil dwarsbomen. Hij kreeg hiervoor in de zaal een staande ovatie en op Twitter veel bijval.

Jurken

Om Keira Knightley een spraakmakende entree te geven bij de Golden Globes zondag moesten dertig man aan het werk, vertelt ze aan E! News. “Kennelijk vergde het dertig man om deze week mijn jurk te maken, dus ik wil ze alle dertig ontzettend bedanken”, aldus de actrice nadat ze arriveerde bij de uitreiking.

Bron: nu.nl