Marten Rabarts benoemd tot Hoofd EYE International

Marten Rabarts volgt Claudia Landsberger op als Hoofd EYE International. EYE International is verantwoordelijk voor de internationale promotie van de Nederlandse film en filmindustrie. Rabarts, nu nog Hoofd Development & Training van de National Film Development Corporation in India, was daarvoor 12 jaar artistic director van het Binger Filmlab in Amsterdam.

In zijn vorige functies dacht en werkte Marten Rabarts al buiten de landsgrenzen, waarbij hij altijd een speciaal oog heeft gehouden voor de Nederlandse cinema. Vanaf 1 maart zal hij de Nederlandse film in het buitenland in de schijnwerpers zetten, zoals hij dat de afgelopen jaren succesvol ook met de onafhankelijke Indiase cinema heeft gedaan.

Sandra den Hamer, directeur EYE

“Na 20 jaar gepassioneerde deskundigheid en enorme inzet van voormalig Hoofd EYE International Claudia Landberger was het geen gemakkelijke opgave om een opvolger voor haar te vinden, maar we zijn superblij met de komst van Marten Rabarts. Marten heeft jarenlange ervaring in de (inter)nationale filmindustrie, beschikt over een groot nationaal en internationaal netwerk, is een doortastende teamspeler en bruist van de ambitie om de Nederlandse film internationaal naar een nog hoger plan te tillen.”

Marten Rabarts

“De promotie van de Nederlandse film, filmmakers en filmindustrie in het buitenland is een taak waar ik enorm veel zin in heb. De selectie van onder andere Lucia de B. voor de shortlist van de Academy Awards en de nieuwste film van Peter Greenaway (Eisenstein in Guanajuato) in de competitie van Berlijn weerspiegelt de internationale levensvatbaarheid van onze filmindustrie. Ik kijk ernaar uit om met alle betrokken stakeholders uit onze filmgemeenschap samen te werken en de Nederlandse film voor het internationale voetlicht te brengen waar het hoort.”

EYE International

EYE International is verantwoordelijk voor de internationale marketing en promotie van Nederlandse films. Zo ondersteunt EYE Nederlandse filmmakers en producenten om de Nederlandse film wereldwijd op de kaart te zetten. EYE International is betrokken bij elk stadium in het internationale leven van een Nederlandse film. Van selectie voor erkende filmfestivals tot presentaties op de internationale (film)markt. Ook voorziet EYE International het internationale filmcircuit van informatie over actuele ontwikkelingen binnen de Nederlandse filmindustrie.

Biografie Marten Rabarts

Marten Rabarts (Nieuw-Zeeland, 1961) werd in 2012 benoemd tot hoofd Development & Training van de NFDC – National Film Development Corporation in Mumbai, India. Daarvoor was hij 12 jaar artistic director van Binger Filmlab in Amsterdam. In Mumbai zette Rabarts binnen korte tijd NFDC LABS op, de opvolger van de NFDC Film Bazaar Labs die hij sinds 2008 had geleid.

Rabarts begon zijn werkzame leven als acteur en danser, waarna hij onder andere in Londen ging werken bij PolyGram Filmed Entertainment en bij Working Title. Hij was betrokken bij films als Priscilla Queen of the Desert van Stephan Elliott, Derek Jarmans Edward II, Safe van Todd Haynes en Kids van Larry Clark.

Bij Binger Filmlab in Amsterdam ontwikkelde hij Project 10: Stories from a Free South Africa (Sundance, Berlinale 2004) en vele bekroonde speelfilms en documentaires, waaronder het voor een Oscar genomineerde Rundskop. In India was Marten betrokken bij de veelgeprezen film The Lunchbox, de Indiase Oscarinzending The Good Road en Cannes-Un Certain Regard-film Titli.

Rabarts is daarnaast lid van de adviesraad van Torino Filmlab, CPH: DOX Lab en Clinik Kathmandu. Ook is hij dit jaar gastheer bij IFFR LIVE, de innovatieve live-simulcast die competitiefilms van het komende Filmfestival Rotterdam naar bioscopen in heel Europa brengt.

Bron: EYE