Jan Nijland Zilveren Roos 2015 voor Ron Sterk

Dinsdag is tijdens de nieuwjaarsreceptie van de NVB en de NVF in Pathé Tuschinski de Jan Nijland Zilveren Roos 2015 uitgereikt aan Ron Sterk.

Bij deze jaarlijkse prijs voor een persoon of instantie die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld hoort een geldbedrag van twintigduizend euro. De aanmoedigingsprijs, het Jan Nijland Zilveren Roosje 2015 en een geldbedrag van vijfduizend euro, is uitgereikt aan Kadir Selçuk en Alex Rutten.

Met de Jan Nijland Zilveren Roos blies de Stichting Jan Nijland Zilveren Roos Award twee jaar geleden een oude prijs nieuw leven in. Van 1960 tot 1982 werd de Zilveren Roos toegekend aan onder anderen Charlie Chaplin, Ingmar Bergman, Bert Haanstra, Robbert Wijsmuller en Jan Nijland. De Jan Nijland Zilveren Roos wordt jaarlijks uitgereikt aan “een natuurlijke of rechtspersoon die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld en erin slaagt om ‘de bioscoop’ via film (of andere cultuuruitingen) onder ieders aandacht te brengen”. Ook de aanmoedigingsprijs het Zilveren Roosje wordt jaarlijks uitgereikt. In 2013 ontving Ad Weststrate de eerste Jan Nijland Zilveren Roos, in 2014 was dit Joachim Wolff. Frits Nieuwenhuizen ontving de eerste aanmoedigingsprijs het Zilveren Roosje, vorig jaar was dit Joep Caubo.

Ron Sterk
Bestuursvoorzitter Mario Bruna reikte vanmiddag de Jan Nijland Zilveren Roos 2015 uit aan Ron Sterk. Jurylid Jeroen Huijsdens las het juryrapport voor.“De afgelopen jaren heeft het Nederlandse filmbedrijf laten zien waar samenwerken op brancheniveau toe kan leiden. Op onnavolgbare wijze werkten filmdistributeurs en bioscoopexploitanten samen met partijen zoals het Ministerie van OCW, het Nederlands Filmfonds en EYE om te komen tot een revolutionaire omwenteling in het bioscooplandschap die deze sector gereed maakte voor de toekomst. Hoewel het eigenlijk een heel team is dat het verdiend bij naam genoemd te worden – laat ons in ieder geval Michael Lambrechtsen noemen – is er een persoon die de digitalisering van de bioscoopsector via Cinema Digitaal op onnavolgbare wijze leidde en de sector daarmee een cruciale stap voorwaarts deed zetten. De prijs gaat naar de man die de NVB als branchevereniging daarnaast een belangrijke, persoonlijke impuls gaf, onder meer door de overstap naar een nieuw pensioenfonds kracht mee te geven.”

Kadir Selçuk en Alex Rutten
Het Jan Nijland Zilveren Roosje 2015 was voor Kadir Selçuk en Alex Rutten. Het juryrapport:“De jury is blij om het Jan Nijland Zilver Roosje opnieuw te kunnen overhandigen voor een bijzondere bijdrage aan de vernieuwing van het Nederlandse bioscoopbedrijf in het jaar dat achter ons ligt. Het gaat om twee personen die eigenaar zijn van het bedrijf aan wie de stichting dit jaar de aanmoedigingsprijs Het Zilveren Roosje wil overhandigen.Zij openden dit jaar een bioscoop op een historische plek. Een moderne bioscoop voor jong en oud. Een bioscoop voor publiek geïnteresseerd in commerciële hitfilms, maar ook voor publiek dat zich wil overgeven aan arthousefilms en de zogeheten kwetsbare films. Een bioscoop die in korte tijd een onuitwisbare stempel drukte op het filmbezoek in de stad waar deze verrees. Het Zilveren Roosje gaat dit jaar naar De Filmhallen in Amsterdam, en daarmee de ondernemers Kadir Selçuk en Alex Rutten.”

Het bestuur van de Stichting Jan Nijland Zilveren Roos Award bestaat uit Mario Bruna (voorzitter), Jaap Dierkens Schuttevaer en Philipp Wolff.
De jury, ingesteld door het bestuur en aangewezen door de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs, bestaat uit Jeroen Huijsdens, Winnie Sorgdrager en Sandra den Hamer.

Jan Nijland (1919-1998) vervulde als bioscoopondernemer en bestuurder een belangrijke rol in de Nederlandse bioscoopwereld. Van 1972 tot 1982 was hij voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond. Ook op charitatief gebied was Jan Nijland actief. Zo was hij onder meer voorzitter van Stichting Bio Kinderrevalidatie. In 1978 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 1982, bij zijn afscheid als voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond, kreeg hij de Zilveren Roos uitgereikt.

Bron: The Publicity Company