EYE on Art januari

Gelukkig nieuwjaar en welkom terug bij EYE on Art. Januari staat onder andere in het teken van de experimentele filmpionier Gregory J. Markopoulos, Pasolini’s Teorema, een moderne fabel over erotische en seksuele bevrijding en de lancering van een nieuwe reeks Hollandse Meesters.

Markopoulos/Beavers: Film as Film

Ter gelegenheid van de presentatie van Film as Film: The Collected Writings of Gregory J. Markopoulos praat filmcurator Mark Webber over het werk van de experimentele-filmpionier Gregory J. Markopoulos (1928-1992). Bij de lezing vertoont Webber Markopoulos’ baanbrekende avant-gardeklassieker Twice A Man (1963) en een korte film van de Nederlandse filmmaker Daniël Singelenberg.
Lees meer >

The Illiac Passion

Visionaire interpretatie van de tragedie Prometheus geboeid van Aischylos, met in de hoofdrollen mythische namen uit de jaren 60 underground, zoals Andy Warhol als Poseidon op een hometrainer. Double bill-voorstelling met Markopoulos / Beavers: Film as Film.
Lees meer >

Pasolini’s Teorema – Het geschenk en de woestijn

Moderne fabel over erotische en seksuele bevrijding, die tegelijkertijd de vraag opwerpt wat zo’n soort bevrijding eigenlijk inhoudt. De voorstelling is een samenwerking tussen EYE on Art en De Appel Arts Centre. Inleiding door kunsthistoricus Mark Kremer, gastcurator van de Appel-tentoonstelling When Elephants Come Marching In, waarin de jaren zestig worden onderzocht.
Lees meer >

Hollandse Meesters in de 21ste eeuw, twintig nieuwe kunstenaarsportretten en films uit de EYE-collectie

Ter gelegenheid van de première van een nieuwe reeks voltooide portretten uit de serie Hollandse Meesters in de 21e eeuw heeft EYE on Art een speciaal programma samengesteld. De twintig korte documentaires zijn in een doorlopende voorstelling te zien en gaan vergezeld van thematisch verwante films uit de EYE-collectie.
Lees meer >

UvA and HKU present: ‘I Would Prefer Not To’

Masterstudenten van de HKU (Media) en de UvA (Media en Cultuur) werkten samen in een onderzoek naar hedendaagse opvattingen over arbeid en de invloed daarvan op onze cultuur. Het resultaat is een avontuurlijk experimenteel programma, waarin remixes van oude filmopnamen uit de EYE-collectie in wisselwerking komen te staan met nieuwe film- en videopnamen en installatiekunst.
Lees meer >

Nightfall

Real time zonsondergang in de Sierra Nevada begint in de late namiddag als de zon zakt en eindigt in duisternis. Puur, radicaal, en minimaal beeld van iets vanzelfsprekend dat ons zo vaak ontgaat, is ook een bijzonder fysieke ervaring van de ongrijpbare tijd.
Lees meer >

Bron: EYE