270.000 euro Europese steun voor nieuwe Nederlandse film

De Nederlands majoritaire coproductie Verdwijnen van scenarist Jolein Laarman, regisseur Boudewijn Koole en Producent Waterland Film krijgt € 270.000 Europese ondersteuning van Eurimages. Dat is tijdens de laatste vergadering van het coproductiefonds besloten. In 2014 werd in totaal € 1.963.000  door Eurimages toegekend aan Nederlandse majoritaire en minoritaire coproducties.

Nederlandse producent Waterland Film coproduceert Verdwijnen met Sweet Films (Noorwegen). De logline luidt: Roos gaat naar haar moeder en halfbroertje in het besneeuwde Noorwegen om te vertellen dat ze ongeneeslijk ziek is. Een muur van stil verwijt en opgekropte woede over het verleden maakt dit echter onmogelijk. Een onvermijdelijke confrontatie blijft dan ook niet uit en brengt uiteindelijk grote verandering.

In 2014 zijn naast Verdwijnen nog twee majoritair Nederlandse films gesteund:

Our Sun van Joost van Ginkel ontving € 210.000 van Eurimages. Nederlandse producent is PRPL Film in samenwerking met Bastide Film in coproductie met Götafilm International (Zweden).

Schneider vs Bax
van Alex van Warmerdam ontving 470.000 euro van Eurimages. Nederlandse producent is Graniet Film in coproductie met Czar TV (België).

Ook ontvingen drie minoritair Nederlandse coproducties steun van Eurimages:
De speelfilm Belgica een co-productie met België en Frankrijk van Felix van Groeningen ontving € 470.000. De nieuwe speelfilm van de Deense regisseur Thomas Vinterberg The Commune ontving € 470.000 van Eurimages. De Nederlandse co-producent van beide films is Topkapi Films. Humidity van de Servische regisseur Nikola Ljuca met Nederlandse producent Lemming Film kreeg € 73.000 euro.

Het Nederlands Filmfonds zegde al eerder ondersteuning aan de genoemde films toe.

Eurimages, het coproductiefonds van de Raad van Europa, werd in 1988 opgericht en bestaat uit 36 lidstaten. Het zet zich in voor coproductie, distributie en vertoning van de Europese film. De Raad komt vier keer per jaar bijeen en heeft reeds 1560 lange speelfilm- en documentaire coproducties gesteund. Het Filmfonds vertegenwoordigt Nederland in Eurimages.

Bron: Nederlands Filmfonds