Barry Atsma en Sylvia Hoeks reiken prijs uit tijdens European Film Award

De Nederlandse acteurs Barry Atsma en Sylvia Hoeks presenteren zaterdagavond allebei een prijs tijdens de uitreiking van de European Film Awards.

De prijzen, die vaak worden omschreven als ‘de Europese Oscars’, worden voor de 27e maal uitgereikt.

Hoeks en Atsma trokken internationaal het afgelopen jaar flink wat aandacht. Hoeks was te zien in de Italiaanse hit The Best Offer en Atsma speelde een bijrol in tragikomedie Hector and the Search for Happiness en nam in Nieuw-Zeeland de BBC-serie Tatau op.

Grote kanshebbers zijn de wrange Zweedse tragikomedie Turist (over een gezin dat tijdens wintersport in relatiecrisis belandt), het Poolse drama Ida (over een novice die op zoek gaat naar haar in de oorlog verdwenen familie) en Nymphomaniac van regisseur Lars von Trier (over een nymfomaan die haar levensverhaal vertelt aan een celibataire man).

Ceremonie

De in Amsterdam woonachtige regisseur Steve McQueen (12 Years a Slave) wordt geëerd met een oeuvreprijs. Regisseur Agnès Varda krijgt de Lifetime Achievement Award. Zij maakte in 1954 La Pointe Courte, die wordt gezien als de voorloper van de Nouvelle Vague.

HBO zendt woensdag een integrale registratie van de ceremonie uit.

Bron: NU.nl