Extra middelen voor talentontwikkeling

Een maand geleden is de Tweede Kamer akkoord gegaan met de voorstellen van Minister Bussemaker over het besteden van extra middelen aan talentontwikkeling in 2015 en 2016. Met de budgetintensivering bij het Filmfonds kan het tegemoet komen aan de wens van de sector om meer mogelijkheden te creëren voor de productie van korte films en van lowbudget speelfilms van beginnende makers.

Met ingang van 2015 kunnen korte filmproducties tot 60 minuten van beginnende makers in aanmerking komen voor een realiseringsbijdrage van maximaal 30.000 euro. Een aanvraag kan worden ingediend door een beginnend of ervaren producent. De bijdrage van het Fonds bedraagt maximaal 75% van het productiebudget. Bij toekenning moet de korte film binnen twaalf maanden gemaakt en uitgebracht worden. Er worden in beginsel twee aanvraagrondes per jaar uitgeschreven. De eerste aanvraagronde vindt in april plaats. Een aparte oproep met nadere criteria en een toelichting publiceert het Fonds in januari 2015.

Het aanvragen van een bijdrage in de afwerking van een korte filmproductie door een beginnend producent of ervaren regisseur tot maximaal 15.000 euro blijft – zoals ook afgelopen jaren het geval was – mogelijk.

De afgelopen twee jaar had het Fonds ruimte voor de ondersteuning van twee lowbudget speelfilms per jaar. Vanaf 2015 wordt dit aantal uitgebreid naar drie. De maximale bijdrage in de productie van een lowbudgetfilm blijft 200.000 euro.

Lees de brief van Minister Bussemaker aan de Tweede Kamer met een uitwerking van de brief over talentontwikkeling in de cultuursector.

Bron: Nederlands Filmfonds