Staat betaalt Stichting Thuiskopie 33 miljoen euro

De Nederlandse staat gaat 33,5 miljoen euro schadevergoeding betalen aan Stichting Thuiskopie. De twee partijen zijn het daarover eens geworden, maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag bekend.

Het geschil ging over de hoogte van de thuiskopieheffing in de jaren 2007 tot 2012. Een gerechtelijke procedure die hierover loopt, zal worden beëindigd.

De schadevergoeding van 33,5 miljoen euro, wordt verdeeld over de rechthebbenden. Dit zijn vermoedelijk alle partijen die in de periode tussen 2007 en 2012 aanspraak konden maken op de thuiskopievergoeding, waaronder fotografen, journalisten en regisseurs.

De zaak draaide om het besluit uit 2007 van het toenmalige kabinet om de thuiskopievergoeding te bevriezen. Volgens de stichting  was die regeling onrechtmatig, omdat er alleen werd geheven over cd’s en dvd’s, en niet over bijvoorbeeld mp3-spelers en harddiskrecorders.

De opbrengsten uit de heffingen waren daardoor te laag om als billijke vergoeding te kunnen gelden voor de rechthebbenden, vond de stichting.

In 2013 trad een nieuw thuiskopiestelsel in werking. Dat wordt volgend jaar opnieuw aangepast.

Bron: ANP/NU.nl