Felix Rottenberg benoemd tot voorzitter PAM

Portal Audiovisuele Makers (PAM) het samenwerkingsverband van scenarioschrijvers, regisseurs en acteurs, heeft Felix Rottenberg tot voorzitter benoemd.

PAM is in 2009 ontstaan als een samenwerkingsverband van de beroepsorganisaties Netwerk Scenarioschrijvers, Dutch Directors Guild (regisseurs) en ACT (acteurs), en hun rechtenorganisaties LIRA, VEVAM en NORMA.

PAM streeft ernaar dat omroepen, producenten en exploitanten alle vrijheid krijgen om audiovisuele werken zoals films en dramaseries te gebruiken, ongeacht het platform (zoals kabeltelevisie, internet en mobiele telefonie). Tegelijkertijd dienen de makers verzekerd te zijn van een redelijke vergoeding voor het gebruik van hun werk.

De door PAM vertegenwoordigde scenarioschrijvers, regisseurs en acteurs juichen toe dat Felix Rottenberg, met zijn bestuurlijke en strategische ervaring, en zijn bewezen betrokkenheid bij film- en televisiemakers, PAM komt ondersteunen, onder andere in de lobby voor het wetsvoorstel Auteurscontractenrecht dat momenteel bij de Tweede Kamer ligt. Dat wetsvoorstel is bedoeld om de positie van de makers te verstevigen ten opzichte van producenten, omroepen en exploitanten.

Rottenberg beschikt over een groot netwerk in de politiek, bedrijfsleven, omroep en cultuur. Hij was vanaf de zeventiger jaren actief in de politiek, eerst als voorzitter van de Jonge Socialisten en later als voorzitter van de PvdA, waar hij werkte aan de vernieuwing van de partij. Nadat hij zich had teruggetrokken uit de actieve politiek ging hij zich toeleggen op werkzaamheden als bestuurder, raadgever, moderator en programmamaker. Bekend zijn onder meer de driedelige serie die hij voor de NPS maakte over de Akbarstraat, Slot Rottenberg en Een aanzienlijke reserve aan beschaving. Sinds 1997 is hij columnist voor Het Parool.

Zelf zegt Rottenberg over zijn benoeming: “Er wachten de komende tijd grote uitdagingen voor scenarioschrijvers, regisseurs en acteurs in Nederland.”

“Volgens de wet horen zij mee te delen in de opbrengsten van hun filmwerken, maar dat is op dit moment niet de realiteit. Na jaren wachten op een toekomstbestendig auteursrecht, wordt gelukkig binnenkort eindelijk het wetsvoorstel Auteurscontractenrecht in de Tweede Kamer behandeld.”

“Ik wil mij samen met iedereen in de filmsector er sterk voor maken dat die wet de positie van deze filmmakers ook daadwerkelijk zal verbeteren en toekomstbestendig wordt.”

Bron: PAM