Nederland centraal op filmfestivals in India

In december is een groot aantal Nederlandse films te zien in India. Zowel het Bengaluru International Film Festival (4 t/m 11 december) als het Chennai International Film Festival (18 t/m 25 december) presenteren in samenwerking met EYE International een speciaal Nederlands focusprogramma.

Op het festival in Bengaluru, waarvan de zevende editie vandaag van start gaat, worden binnen de festivalsectie Country Focus the Netherlands een zestal recente succesvolle films vertoond: Alles is Liefde van regisseur Joram Lürsen, Toscaanse Bruiloft van Johan Nijenhuis, Valentino van Remy van Heugten, Smoorverliefd van Hilde van Mieghem en van Mark de Cloe Shocking Blue en Het Leven uit een Dag. Daarnaast is Zomer van Colette Bothof geselecteerd voor Cinema of the World.

Bengaluru is een belangrijke stad in Zuid-India en het festival dat elk jaar 5000 bezoekers krijgt, is een van de grootste culturele evenementen in de regio.

Tijdens de 12e editie van het Chennai International Film Festival zijn dezelfde films van de Bengaluru Country Focus te zien onder de noemer Dutch Romantic Films. Toscaanse Bruiloft is de openingsfilm van het programma. Daarnaast zijn de documentaire Sexy Money van filmmaakster Karin Junger en de speelfilm Deal van Eddy Terstall opgenomen in het World Cinema-programma.

Chennai, ook in het zuiden van India, is de vijfde stad van het land. Het Chennai International Film Festival trekt jaarlijks meer dan 8000 nationale en internationale filmfans.

Bron: EYE International