VAF reikt zes Wildcards uit aan veelbelovende jonge filmmakers

De laureaten van de VAF Wildcards 2014 zijn gekend. Voor fictie mogen Raphaël Crombez en Miwako Van Weyenberg elk een Wildcard in ontvangst nemen, voor documentaire zijn dat Ruben Desiere en Kwinten Gernay. Voor animatie gaat het om Laura Vandewynckel, terwijl Christina Stuhlberger de winnaar binnen de categorie Filmlab is. De VAF Wildcards zijn sinds hun ontstaan in 2005 uitgegroeid tot de grootste filmprijzen van het land en bekronen zes beloftevolle filmmakers met een budget van 25.000 tot 60.000 euro voor een eerste professionele filmproject.

Met de Wildcard-competitie gaat het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) sinds 2005 proactief op zoek naar aanstormend filmtalent. In totaal worden zes premies uitgereikt, twee voor fictie en een voor animatie elk t.w.v. €60.000, twee voor documentaire t.w.v. €40.000 en tot slot ook een wildcard van €25.000 voor een experimenteel audiovisueel werk. Bovenop dat bedrag is er professionele begeleiding door een coach. Tenslotte kunnen de laureaten ook rekenen op bijkomende ondersteuning van postproductiebedrijf Galaxy Studios.

In de categorie fictie zijn de laureaten dit jaar Raphaël Crombez (Sint-Lukas) met zijn eindwerk Perdition County en Miwako Van Weyenberg (RITS) met Hitorikko (Only Child). Onder de documentaires krijgt Ruben Desiere (KASK) een VAF Wildcard voor zijn film Kosmos, de tweede laureaat is Kwinten Gernay (RITS) met Manhattan, Brussels. Binnen het luik animatie wordt er één Wildcard uitgereikt, die gaat dit jaar naar Laura Vandewynckel (RITS) voor Het paradijs. Christina Stuhlberger (KASK) mag de VAF Wildcard binnen de categorie Filmlab in ontvangst nemen met haar film On Difference As Such.

Onder de eerdere laureaten van de VAF Wildcards bevinden zich tal van filmmakers die in de voorbije jaren een eigen parcours binnen de filmwereld uitstippelden. Adil El Arbi en Bilall Fallah (laureaten ’11) leverden met de speelfilm Image nog maar net hun visitekaartje af en hebben met Black al een tweede speelfilm op stapel staan. Ook Emilie Verhamme (laureaat ’12) zette de Wildcard in voor een eerste speelfilm, Eau Zoo, die eind vorige maand zijn internationale première beleefde in Turijn.

Verder viel Wouter Bongaerts, de eerste animatielaureaat in 2010, met de korte film Mia in de prijzen in Clermont-Ferrand, terwijl Boris Sverlow (laureaat ’11) met Bring Us The Key één van de 12 filmpjes van het animatieproject 12 minuten voor vrede voor zijn rekening nam.

Ook Gust Van den Berghe (laureaat ’09) liet zich na En waar de sterre bleef stille staan opnieuw opmerken met Blue Bird, eveneens voor Cannes geselecteerd, en sluit zijn triptiek nu af met Lucifer dat afgelopen weekend nog de Grote Prijs won in Tallinn. Gilles Coulier (laureaat ’09) had met zijn Wildcardfilm Mont Blanc eveneens een ticket voor Cannes op zak en stond dit jaar achter de camera voor de opnames van de reeks Bevergem.

Hans Van Nuffel (laureaat ’05) maakte van zijn eerste speelfilm Adem een succesverhaal, daarnaast mocht Tom Van Avermaet (laureaat ’06) met zijn Wildcardfilm Dood van een schaduw in 2013 nog de rode loper van de Oscars op en reeg Sahim Omar Kalifa (laureaat ’08) de festivalselecties en -prijzen aaneen met Land of the Heroes terwijl opvolger Baghdad Messi recent nog de shortlist voor de Oscar voor Beste Korte Film haalde.

Ook onder de documentairemakers bleef het niet stil. Sofie Benoot (laureaat ’07) werd met haar recentste documentaire Desert Haze uitgenodigd voor onder meer Visions du Réel en DOKLeipzig, Bram Conjaerts (laureaat ’08) zag zijn film The Circle dan weer bekroond worden op het prestigieuze Hot Docs. Olivia Rochette en Gerard Jan Claes (laureaten ‘10) volgden in het voor IDFA geselecteerde Rain het verhaal achter de gelijknamige dansvoorstelling van Anne Teresa De Keersmaeker, terwijl Moon Blaisse (laureaat ’10) met Addicted To Every Possibility de zonen van Maarten Van Severen in beeld bracht.

De officiële uitreiking van de VAF Wildcards 2014 vindt komende zaterdag 6 december plaats tijdens de slotceremonie van het Internationaal Kortfilmfestival in Leuven.