Eerste filmtitels IFFR bekend

Zo’n zeven weken voor de aftrap van het festival licht IFFR een tipje van de sluier op door de eerste lijst van filmtitels te onthullen.

Het festival brengt de komende editie onder meer een aantal grote arthouse releases van volgend jaar alvast naar Rotterdam. Op het programma staat werk van gerenommeerde filmmakers als Abderrahmane Sissako (Timbuktu), Ruben Östlund (Turist) en Christian Petzold (Phoenix). Ook talent van eigen bodem komt aan bod, zoals Peter Hoogendoorn (Tussen 10 en 12). De 44ste editie van IFFR vindt plaats van woensdag 21 januari tot en met zondag 1 februari 2015.

De titels worden samengebracht in het nieuwe programmaonderdeel Limelight, dat bestaat uit nieuw werk van aansprekende namen uit de hedendaagse cinema. Alle films in Limelight worden na hun première op IFFR 2015 in de Nederlandse filmtheaters vertoond. Met Limelight wil IFFR nog nauwer samenwerken met de Nederlandse distributeurs en zo de uitbreng van artistieke kwaliteitsfilms verder ondersteunen.

Tijdens het festival zullen veel filmmakers aanwezig zijn in Rotterdam om hun films persoonlijk te presenteren. Te gast zijn onder meer Myroslav Slaboshpytskiy (The Tribe), Rolf de Heer (Charlie’s Country), Alice Rohrwacher (Le meraviglie), Martín Rejtman (Dos disparos), Sharon Maymon & Tal Granit (The Farewell Party) en Syllas Tzoumerkas (A Blast).

De reeds bevestigde filmtitels in programmaonderdeel Limelight zijn:

Amour fou
Jessica Hausner – Oostenrijk, Luxemburg, Duitsland
Een ‘romantische komedie’ gesitueerd in de Romantiek in Berlijn en geïnspireerd op het leven en de dood van de Duitse poëet Heinrich von Kleist en zijn geliefde Henriette Vogel.

Atlantic.
Jan-Willem van Ewijk – Nederland, België, Duitsland, Marokko
In zijn verlangen naar vrijheid is de jonge visser Fettah vastberaden om op zijn surfplank via de Atlantische Oceaan naar Europa te reizen. Adembenemend, poëtisch en bloedstollend spannend. Deze film is ook onderdeel van IFFR Live.

Big Eyes
Tim Burton – Verenigde Staten
Het waargebeurde verhaal van een van de grootste kunstfraudes van de twintigste eeuw. Kunstenaar Walter Keane (Christoph Waltz) strijkt met de eer, maar de bizarre en schokkende waarheid is dat zijn introverte vrouw Margaret (Amy Adams) de schilderijen maakte.

Blast, A
Syllas Tzoumerkas – Griekenland
Maria, een zorgzame moeder en liefhebbende echtgenote, besluit haar leven volledig om te gooien in dit energieke en onvoorspelbare drama over een ogenschijnlijk prettig leven dat op drijfzand gebouwd is.

Charlie’s Country
Rolf de Heer – Australië
In de huidige Aboriginal-gemeenschap, gedomineerd door de wetten van de blanken, is voor Charlie geen plek meer. Hij vertrekt om zijn eigen weg in de wereld te vinden.

Dark Horse, The
James Napier Robertson – Nieuw Zeeland
Ontroerende en inspirerende film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, over het leven van de charismatische en briljante maar weinig bekende Nieuw-Zeelandse schaakgenie Genesis Potini.

Dos disparos
Martín Rejtman – Argentinië, Chili, Duitsland, Nederland
Met een gevonden pistool schiet de 17-jarige Mariano in een impuls twee keer op zichzelf. Hij overleeft het, maar het incident zorgt ervoor dat familieverhoudingen en vriendschapsrelaties op scherp komen te staan.

Eden
Mia Hansen-Løve – Frankrijk
Nostalgische, maar nergens sentimentele ‘trip down memory lane’ in deze film over een dj in Parijs in de jaren negentig die niet zo succesvol blijkt te zijn als zijn vrienden van Daft Punk. Uitstekende soundtrack.

Erbarme dich – Matthäus Passion Stories
Ramón Gieling – Nederland
In een verlaten kerk met een groep daklozen als publiek, doet een aantal personages (theaterregisseur Peter Sellars, dirigent Pieter Jan Leusink) verslag van hun bijzondere verhouding met Bachs muziek. Deze film is ook onderdeel van IFFR Live.

Farewell Party, The
Sharon Maymon, Tal Granit – Duitsland, Israël
Zwarte komedie over vriendschap en afscheid nemen verhaalt over een ouder echtpaar in Jeruzalem dat geconfronteerd wordt met een uitdaging die hen van elkaar dreigt te scheiden.

Girlhood
Céline Sciamma – Frankrijk
Energiek en rauw portret met de Parijse banlieues als decor laat zien hoe een 16-jarig meisje haar oude leventje ontvlucht en onder groepsdruk compleet verandert.

Loin des hommes
David Oelhoffen – Frankrijk
Een Algerijnse leraar begeleidt een moordenaar naar de Franse rechtbank. Tijdens de zware en gevaarlijke tocht door het Atlasgebergte groeit de verstandhouding tussen de mannen

Melody
Bernard Bellefroid – België
De dakloze Melody ontvangt een grote geldsom als draagmoeder voor een succesvolle Engelse zakenvrouw. De tegenpolen raken steeds meer verbonden, tot het noodlot toeslaat. Deze film is ook onderdeel van IFFR Live.

meraviglie, Le
Alice Rohrwacher – Italië, Zwitserland, Duitsland
Op het platteland van Umbrië leeft een imkerfamilie geheel volgens eigen regels een eigenaardig en geïsoleerd bestaan. De komst van een Duitse jongen verstoort hun microkosmos.

Phoenix
Christian Petzold – Duitsland
Berlijn, 1945. Een vrouw keert terug naar huis nadat ze in de oorlog door haar man verraden is. Ze zoekt hem op en begint een leven als haar eigen dubbelganger.

prochaine fois je viserai le coeur, La
Cédric Anger – Frankrijk
Een Frans departement wordt eind jaren zeventig geteisterd door een seriemoordenaar. Een jonge agent leidt het onderzoek terwijl hij eigenlijk jacht maakt op zijn psychotische zelf.

Abderrahmane Sissako – Frankrijk, Mauritanië
Religieuze fundamentalisten terroriseren de stad Timbuktu. Kidane vlucht naar de duinen waar hij een rustig leven leidt totdat hij per ongeluk een visser doodt. Over menselijkheid en intolerantie.

Tribe, The
Myroslav Slaboshpytskiy – Oekraïne
De dove Sergey belandt in een internaat voor dove jongeren. De nieuwkomer moet zijn plek zien te vinden in het criminele netwerk van de school. Een ode aan de stomme film.

Tu dors Nicole
Stéphane Lafleur – Canada
Nicole geniet van de zomervakantie met haar beste vriendin. De vakantie krijgt een onverwachte wending wanneer haar broer thuis een rockalbum wil opnemen. Melancholie in fraai zwart-wit.
Turist
Ruben Östlund – Zweden, Noorwegen, Denemarken, Frankrijk
Een gezin maakt op skivakantie een noodtoestand mee waarna de vader zichzelf instincten moet toekennen die hij eigenlijk veracht. Humoristische studie over de rol van de man in het moderne gezinsleven.

Tussen 10 en 12
Peter Hoogendoorn – Nederland
Op een zomerochtend tussen tien en twaalf, komt het leven van een familie tot stilstand. De wereld om hen heen draait onverbiddelijk door. Alledaagse dingen verliezen hun betekenis.