Nieuw fonds voor tv-makers, tekstschrijvers en acteurs

RODAP, de vereniging van producenten, omroepen en distributeurs van radio- en televisiezenders, komt in 2015 met een fonds waar regisseurs, tekstschrijvers en acteurs die hebben meegewerkt aan speelfilms en tv-programma’s aanspraak op kunnen maken.

Dat heeft RODAP maandag bekendgemaakt.

De makers kunnen uit dit fonds, dat 15 miljoen euro in kas heeft, een vergoeding voor hun werkzaamheden krijgen bovenop het honorarium dat zij al hebben ontvangen.

De organisatie heeft besloten tot het oprichten van het fonds nadat gesprekken tussen RODAP en de collectieve beheerorganisaties Lira, Norma en Vevam over een nieuwe regeling vooralsnog niets heeft opgeleverd.

Het was de bedoeling dat er vanaf 1 januari 2015 een nieuwe regeling in werking zou treden. Met het oprichten van het fonds komt in elk geval de vergoeding aan de makers van films en tv-programma’s niet in gevaar komt.

De voorwaarden waar makers aan moeten voldoen om aanspraak te maken op geld uit het RODAP-fonds, worden begin volgend jaar bekendgemaakt. De hoogte van het bedrag dat nu in het fonds is gestort, komt overeen met het deel van de vergoeding waar met de makers-organisaties wel overeenstemming is bereikt.

Het bedrag is bij elkaar gebracht door betalingen van film- en tv-producenten, omroepen (zowel publiek als commercieel) en distributeurs die zich richten op specifiek Nederlandse producties. Het bedrag kan nog groeien, afhankelijk van de omzet die in de toekomst nog wordt gerealiseerd met bepaalde televisiediensten.

Voorzitter Medy van der Laan van RODAP is erg blij met het fonds. “Het is belangrijk dat in deze snel ontwikkelende digitale wereld iedereen meedeelt”, stelt ze. “Alleen als we dat met elkaar goed regelen, kunnen we voor het Nederlandse publiek mooie tv-programma’s en films blijven maken.”

Zij beklemtoont er vertrouwen in te hebben alsnog tot overeenstemming te komen met de collectieve beheerorganisaties over een regeling die recht doet aan het werk van de makers en aan de financiële risico’s en prestaties van producenten, omroepen en distributeurs.

Bron: nu.nl