Winnaars IDFA 2014 bekend

Vrijdag 28 november  zijn in het Compagnietheater in Amsterdam de winnaars van de verschillende competitieprogramma’s bekendgemaakt. Of Men and War van Laurent Bécue-Renard won de VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary. Naziha’s Spring won de BankGiro Loterij IDFA Audience Award. De film Giovanni and the Water Ballet van Astrid Bussink is door een kinderjury uitgeroepen tot de beste Nederlandse jeugddocumentaire van het afgelopen jaar. Alan Hicks ontving de IDFA Melkweg Music Documentary Audience Award (€ 2.500) voor Keep on Keepin’ on (VS), over de jazzlegende Clark Terry (1920) en zijn jonge protegé Justin Kauflin, een blinde jazzpianist.

VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary
Laurent Bécue-Renard won de VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary (€ 12.500) voor Of Men and War (Frankrijk / Zwitserland). De film gaat over een groep Amerikaanse Irak-veteranen met posttraumatische stressstoornis. Regisseur Bécue-Renard volgde de groep jarenlang tijdens de therapiesessies in een veteranenkliniek.

Daarnaast reikte de jury de Special Jury Award uit aan Something Better to Come (Denemarken / Polen) van Hanna Polak , die veertien jaar lang het tienermeisje Yula en haar lotgenoten volgde, die leven op de grootste vuilstortplaats van Europa vlak buiten Moskou.

Zowel Of Men and War als Something Better to Come zijn in eerdere edities van het IDFA Forum als project gepitcht.

NTR IDFA Award for Best Mid-Length Documentary
Julia Mironova won de NTR IDFA Award for Best Mid-Length Documentary (€ 10.000) voor Kamchatka – The Cure for Hatred (Rusland), een (zelf)portret van de voormalige televisieverslaggever Vijatsjeslav Nemishev die in 2001 de Tsjetsjeense oorlog versloeg en nu een teruggetrokken leven leidt op een eiland.

IDFA Award for First Appearance
De IDFA Award for First Appearance ( € 5.000) werd uitgereikt aan Gábor Hörcher voor Drifter (Hongarije / Duitsland), een dicht op de huid gefilmd portret van een opstandig Hongaars racetalent dat dramatisch vaak uit de maatschappelijke bocht vliegt.

Tevens reikte de jury de Peter Wintonick Special Jury Award for First Appearance ter waarde van € 4.000 uit, een aanmoedigingsprijs ter nagedachtenis aan de vorig jaar overleden Canadese filmmaker Peter Wintonick. De prijs ging naar Nadine Salib voor Mother of the Unborn (Egypte / Verenigde Arabische Emiraten), over het verlangen van een Egyptische vrouw om zwanger te worden en daardoor volwaardig mee te tellen als vrouw.

Mother of the Unborn ontving financiële steun van het IDFA Bertha Fund en was bovendien een van de projecten van de IDFAcademy Summerschool 2014.

Beeld en Geluid IDFA Award for Dutch Documentary
De Beeld en Geluid IDFA Award for Dutch Documentary ter waarde van € 5000 ging naar The New Rijksmuseum – The Film van Oeke Hoogendijk. De film is een enerverend verslag vanachter de gesloten deuren van de grootse verbouwing van Nederlands bekendste museum, die in totaal tien jaar duurde.

IDFA DocLab Award for Digital Storytelling
De IDFA DocLab Award for Digital Storytelling (€ 2.500) ging naar Serial (VS) van Sarah Koenig en Julie Snyder. Serial is een audiovisuele whodunnit die de volgers van de podcast oneindig in spanning laat: wie heeft de Amerikaanse scholier Hae Min Lee vermoord?

IDFA Award for Student Competition
De IDFA Award for Student Competition (€ 2.500) ging naar No Lullaby (Duitsland) van Helen Simon. De film is een reconstructie van een gruwelijke familiegeschiedenis, die drie generaties omspant.

IDFA DOC U Award
De IDFA DOC U Award uit (€ 2.500), uitgereikt door een jongerenjury, ging naar Sophie Robinson en Lotje Sodderland voor My Beautiful Broken Brain (Engeland).
Na een zware beroerte probeert de veerkrachtige en intelligente Lotje Sodderland grip te krijgen op haar voorheen zo glansrijke leven.

Mediafondsprijs Kids & Docs 2014
Tot slot werd ook de Mediafondsprijs Kids & Docs 2014 uitgereikt aan Giovanni and the Water Ballet van Astrid Bussink. Een speciale kinderjury riep Giovanni and the Water Ballet uit tot de beste Nederlandse jeugddocumentaire van het afgelopen jaar. Astrid Bussink ontving € 15.000 voor het maken van een nieuwe jeugddocumentaire.

Bron: IDFA