‘Voorbij het Nieuws’ in Beeld en Geluid

Dinsdag opende het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de nieuwe tijdelijke tentoonstelling ‘Voorbij het Nieuws’. Beeld en Geluid probeert inzicht te geven in het ontstaan van nieuws, de impact van nieuws en de mechanismen van beeldvorming.

De tentoonstelling werd feestelijk geopend door Jan Müller, algemeen directeur van Beeld en Geluid. NOS nieuwslezer Herman van der Zandt interviewde een aantal hoofdrolspelers: Coen van Veenendaal, oprichter Alpe d’HuZes, Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS nieuws, en Geert Mul, mediakunstenaar.

Coen van Veenendaal sprak waardering uit voor de tentoonstelling, omdat deze het effect toont van nieuws op de levens van mensen die, zoals hij, onderwerp waren van het nieuws. Marcel Gelauff: “Als publieke instelling hebben wij een taak tot zelfreflectie. Maar als nieuwsmakers zullen wij wel gewoon ons werk blijven doen.”

De tentoonstelling bestaat uit drie onderdelen. Allereerst zijn er zeer persoonlijke verhalen te zien en te beluisteren van een aantal mensen dat onderwerp was van het nieuws, in de periode 2011-2013. Het zijn verhalen van ondermeer Coen van Veenendaal, Tofik Dibi, kandidaat lijsttrekker Groen Links, Hero Brinkman, prominent PVV lid en Mauro Manuel, uitgeprocedeerd asielzoeker. Verschillende journalisten en redacteuren, zoals Rob Trip en Dominique van der Heyde, vertellen over de keuzes die zij maakten bij de verslaglegging van deze verhalen.

Beeld en Geluid presenteert de persoonlijke verhalen in het netwerk van gebeurtenissen en (social) media waarin ze plaats vonden en geeft bezoekers daarmee inzicht in de verhalen áchter opvallende items uit het NOS Journaal van 20.00 uur. Als digitaal audiovisueel archief laat Beeld en Geluid sommige verhalen uiteraard ook online zien.

Naast de persoonlijke invalshoeken geven de foto’s van Stefan Heijdendael een kijkje achter de schermen van het NOS Journaal.

Tot slot werkten mediakunstenaar Geert Mul en Beeld en Geluid gezamenlijk aan een onderzoeksproject. Eén van de uitingsvormen is een installatie, waarvan tijdens de opening het prototype wordt onthuld. De basis is een database waarin de NOS Journaals van 20.00 uur van 2011-2013 zijn opgeslagen. In totaal zijn dit 12.000 items.

De journaals zijn geanalyseerd met spraakherkenningstechniek. Bezoekers kunnen midden in de interactieve installatie gaan staan en zo de immensheid van het digitale archief ervaren. Tegelijkertijd kunnen zij zien welke onverwachte nieuwe verbanden er tussen woord en nieuwsbeelden worden gelegd.

Bron: Beeld en Geluid