Bianca Krijgsman wint International Emmy voor beste actrice

Bianca Krijgsman heeft een International Emmy Award in de wacht gesleept voor beste actrice.

De actrice verzilverde haar nominatie in de categorie Best Performance by an Actress voor haar optreden in De Nieuwe Wereld.

Ze speelt daarin de rol van Mirte, een schoonmaakster met een weerbarstig karakter die werkt in het aanmeldcentrum voor asielzoekers op Schiphol. Ze komt in contact met een asielzoeker en dat verandert haar gevoelsleven.

Tijdens de prijsuitreiking maandagavond in New York liet ze andere genomineerden Tuba Büyüküstün (Turkije), Olivia Colman (Verenigd Koninkrijk) en Romina Gaetani (Argentinië) achter zich.

De International Emmy Awards worden jaarlijks toegekend aan de beste internationale tv-producties.

‘Absoluut hoogtepunt’
Krijgsman noemt het winnen van de Emmy “een absoluut hoogtepunt” uit haar carrière. “Ik ben blij en trots dat de regisseur, die mij helemaal niet kende, het met mij heeft aangedurfd. Dit was mijn eerste dramarol, maar blijkbaar dus wel een schot in de roos.”

Netwerken zal Krijgsman op een van de feestjes na de Emmy’s niet al te veel doen, vreest ze. “Daar ben ik heel slecht in. Ik had natuurlijk in mijn bedankspeech moeten roepen dat ik een rol in Downton Abbey wil. Maar iedereen is heel aardig hier, ik word constant gefeliciteerd.”

Ikon
In de categorie documentaire kan ook de Nederlandse publieke omroep Ikon delen in het succes als coproducent van de winnende documentaire No Burqas Behind Bars.

Ikon coproduceerde de film samen met Scandinavische omroepen als SVT van Zweden en NRK van Noorwegen. De documentaire van de Zweeds-Iraanse filmmaker Nima Sarvestani portretteert vrouwelijke gevangenen in de Tahkar-gevangenis in Afghanistan. Hier zitten vijfhonderd mannelijke gedetineerden tegenover zo’n veertig vrouwen een straf uit.

De vrouwen verblijven met hun kinderen op een aparte plek. In deze minimaatschappij wanen ze zich vaak veiliger dan buiten de gevangenismuren. Het leeuwendeel van hen werd tot een jarenlange gevangenisstraf veroordeeld omdat ze wegliepen van echtgenoten die vreemdgingen of hen ernstig mishandelden.

Ikon heeft de documentaire No Burqas Behind Bars vorig jaar juni uitgezonden op NPO 2.

Bron: Nu.nl