Tweede Kamer praat over toekomst NPO

De Tweede Kamer vergadert op maandag 24 november van 10.00 tot 18.00 uur over het onderdeel Media van de begroting voor OCW. Tevens gaat het tijdens dit overleg over de toekomst van het publieke mediabestel. De bijeenkomst is live te volgen via internet.

Het aanbod aan programma’s is groter dan ooit en het gebruik verschuift steeds meer naar internet. Het publiek van de publieke omroep vergrijst en het is steeds lastiger om de jongeren te bereiken. Het kabinet vindt daarom hervorming van de publieke omroep nodig. De omroep moet onderscheidener, creatiever en slagvaardiger worden om nog toekomst te hebben.

Het kabinet wil dat de publieke omroep een duidelijker taak krijgt. De publieke omroep moet zich meer onderscheiden van de commerciële omroep. Het aanbod van programma’s moet beperkt zijn tot informatie, educatie en cultuur. Amusement om het amusement mag niet meer. De publieke omroep moet bij elk programma kunnen uitleggen welke publieke meerwaarde het heeft. Ook wordt de publieke omroep opengesteld voor andere partijen dan de huidige omroepen. Nieuwe programmamakers, maar ook maatschappelijke en culturele instellingen, krijgen rechtstreeks toegang tot de publieke omroep. Daarmee verliezen de omroepen het alleenrecht op het maken van programma’s.

De regionale omroepen hebben te maken met een dalend aantal kijkers en luisteraars. Ook de financiële situatie is kwetsbaar. Het kabinet wil dat de regionale omroepen professioneler gaan werken en nog meer samenwerken binnen de regio en met de landelijke publieke omroep. Op de landelijke zenders komt ruimte voor de regionale uitzendingen. Regionale omroepen zijn belangrijk, omdat de behoefte aan nieuws en informatie over de directe leefomgeving groot is. Ook moet de regionale journalistiek de rol van waakhond richting gemeenteraad en provinciehuis kunnen blijven spelen.

Namens het kabinet is staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maandag aanwezig tijdens de vergadering, die hier is te bekijken. Ook NPO Politiek geeft de beelden door.

Bron: Tweede Kamer/Broadcast Magazine