Pathé stapt uit Nederlandse bioscoopbond

Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland, heeft het lidmaatschap van de overkoepelende bioscoopbond NVB opgezegd.

Directeur Lauge Nielsen heeft vrijdag een bericht daarover van het blad Holland Film Nieuws bevestigd.

Pathé heeft kritiek op het feit dat de NVB de Bioscoopbond exploiteert en op die manier concurreert met zijn eigen leden. Bovendien vindt Nielsen dat de NVB te weinig met zijn tijd meegaat. “De markt verandert”, legt hij uit.

“De concurrentie wordt heviger. Een branchevereniging zou zich meer moeten focussen op de zaken die alle bioscopen binden, in plaats van discussie te voeren op zaken die bij een vrije markt horen.”

De Pathé-baas noemt als voorbeeld het recent verlagen van de entreeprijzen voor jongeren in zijn bioscopen. “Daarover kunnen andere concerns boos zijn. Maar we moeten niet uit het oog verliezen dat we in de eerste plaats elkaars concurrenten zijn.”
Werkgeversorganisatie

De NVB speelt een belangrijke rol in de bioscoopsector. De organisatie is onder meer een voorname speler in het overleg met organisaties zoals het Filmfonds en EYE in het kader van het zogeheten btw-convenant met de Rijksoverheid. Daarnaast treedt de NVB op als werkgeversorganisatie in het cao-overleg.

Pathé is overigens bereid het opzeggen van zijn lidmaatschap in te trekken als de NVB zijn beleid voor 1 januari aanpast. Vicevoorziter Philip Wolff staat daarvoor open. “Het overgrote deel van onze leden kan begrip opbrengen voor het standpunt van Pathé”, stelt hij.

“Wij zien ook geen conflict, alleen een felle discussie. We zien niet in waarom we hier niet voor 1 januari uit zouden komen.”