Nieuwe oproepen Creative Europe/MEDIA Steun voor Ontwikkeling en TV Productie

De Europese Commissie publiceerde deze week twee nieuwe oproepen binnen het subprogramma MEDIA van Creative Europe:

  • Steun voor Ontwikkeling – Individuele Projecten (EACEA 17/2014)
    Deadlines: 15 januari 2015 en 16 april 2015
  • Steun voor Televisieproductie (EACEA 24/2014)
    Deadlines: 13 januari en 28 mei 2015

Steun voor Ontwikkeling – Individuele Projecten (EACEA 17/2014):
Enkele selectievoorwaarden:

– de aanvrager is een Europees onafhankelijk, audiovisueel producent met een duidelijk aan te tonen “track record” dat de meerderheid van de rechten van het project in handen heeft;

– de speelfilm, animatie of creatieve documentaire (al dan niet in de vorm van een serie) is in de eerste plaats bestemd voor bioscoop, televisie of digitaal platform;

– de “first day of principal photography” mag op z’n vroegst plaatsvinden vanaf 8 maanden na indiening van de aanvraag.

De richtlijnen en aanvraagformulieren voor deze oproep zijn hier te vinden.
De e-forms zullen vrijdag 21 november beschikbaar zijn, maar een voorbeeldformulier is al wel te vinden op de website van het Uitvoerend Agentschap in Brussel.

De oproep voor ontwikkeling van projecten is vanaf dit jaar opgespitst in twee aparte oproepen: Steun voor Individuele Projecten en Steun voor Slate Funding (een pakket van projecten). Echter, de aanvrager kan slechts één aanvraag voor ontwikkeling indienen per begrotingsjaar. Dat betekent dat er een keuze moet worden gemaakt tussen de twee oproepen, maar ook tussen de twee deadlines voor Individuele Projecten. Mocht u een toekenning hebben ontvangen voor een Slate Funding aanvraag in 2014, dan kunt u geen aanvraag indienen voor de nieuwe oproepen.

De nieuwe oproep voor Ontwikkeling – Slate Funding zal in de loop van volgende week gepubliceerd worden.

Steun voor Televisieproductie (EACEA 24/2014):
Met deze regeling wil de Europese Commissie de financiering bespoedigen van televisieproducties waarin diverse omroepen participeren. Tevens wil men de positie van onafhankelijke producenten met betrekking tot de exploitatierechten verbeteren.

De steun is gericht op onafhankelijke Europese audiovisuele televisieproducenten die de hoofdproducent zijn van het project waarvoor steun aangevraagd wordt. In aanmerking hiervoor komen drama’s, animaties en creative documentaires in de vorm van een one-off of als serie, hoofdzakelijk bestemd voor exploitatie via televisie. Voor dramaseries mogen ook sequels of een tweede en derde seizoen ingediend worden.

Er dienen minimaal drie (en bij voorkeur meer) omroepen uit drie verschillende aan het Creative Europe/MEDIA programma deelnemende landen participeren (in de vorm van vooraankoop of coproductie). Projecten die reeds steun hebben gekregen van Eurimages komen niet in aanmerking.

De aanvraag moet uiterlijk op de eerste draaidag (=first day of principal photography) worden ingediend en er kan maximaal twee keer voor hetzelfde project een aanvraag worden ingediend voor deze steunmaatregel.

De richtlijnen en aanvraagformulieren voor deze oproep zijn hier te vinden.
De e-forms zullen vrijdag 21 november beschikbaar zijn, maar een voorbeeldformulier is al wel te vinden op de website van het Uitvoerend Agentschap in Brussel.

Aarzel niet om contact op te nemen met de Creative Europe Desk als u een aanvraag in wilt dienen. Wij  adviseren u graag!

Bron: