Twee nieuwe artistieke speelfilms geselecteerd voor De Verbeelding

De filmprojecten Possessed van Daniel van der Velde, Vinca Kruk en Rob Schröder met producent Dutch Mountain Film en Citizens of Nature van Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan met producent Family Affair Films zijn geselecteerd voor De Verbeelding 2014. De twee producenten ontvangen ieder een gezamenlijke realiseringsbijdrage van € 300.000 van het Nederlands Filmfonds en het Mondriaan Fonds.

De Verbeelding biedt beeldend kunstenaars samen met filmproducenten de mogelijkheid een lowbudgetfilm van speelfilmlengte te realiseren. Een gezamenlijke commissie selecteerde deze twee films uit 10 aanvragen die ingediend werden door beeldend kunstenaars met filmproducenten:

Possessed

Scenario en regie: Daniel van der Velden, Vinca Kruk en Rob Schröder

Producent: Dutch Mountain Film

Logline: Wat is gezamenlijkheid in een tijd waarin niemand geld heeft, maar iedereen een smartphone?

Het 20ste eeuwse staatscommunisme zou leiden tot een betere maatschappij. Dat liep anders.

Maar een nieuw, persoonlijk communisme ontstaat in de scheuren en lacunes van het systeem: gezamenlijkheid door verbondenheid.

Citizens of Nature

Scenario en regie: Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan

Producent: Family Affair Films

Logline: In Citizens of Nature wordt met filmische middelen een grondwet voorgesteld die zowel de menselijke als de niet-menselijke burgers van het bos een stem geeft. Een cinematografisch experiment in samenwerking met de diverse inwoners van Suriname.

De films worden naar verwachting in 2015/2016 gerealiseerd en gaan uiterlijk eind 2016 in première, gevolgd door roulatie in de Nederlandse bioscoop. De bijdrage is bedoeld voor films die hun oorsprong vinden in de beeldende kracht van het medium; die de grenzen tussen beeldende kunst en film verkennen en die de artistieke potentie hebben om op internationale filmfestivals geselecteerd te worden.

De Verbeelding 2014 is het vervolg op edities in 2007 en 2012. Hieruit zijn zeven films voortgekomen: Winterstilte van Sonja Wyss (producent SNG Film, winnaar Gouden Kalf beste sound design 2008, vertoond op Forum Berlinale 2008 en 23 andere festivals), De Stillen van Ricky Rijneke (producent: Rotterdam Films, vertoond op tientallen festivals waaronder Moskou, Wroclaw, Sarajevo en Sao Paulo. Prijzen en nominaties o.a. in Los Angeles, Berlijn, Toronto, Sao Paulo en Rotterdam, in Nederland in december 2014 in roulatie), Winterland van Dick Tuinder (producent: Column Film, selectie Nederlands Filmfestival 2009, Rotterdam Int. Filmfestival – Dutch Treat 2010) en C’est déja l’été van Martijn Maria Smits (producent: De Productie, Gouden Kalf voor beste muziek 2008, Tigercompetitie Rotterdam, Fipresci vermelding). In productie zijn Werk van Erik van Lieshout (producent: Popov Film), Beyond Index van Gerald van der Kaap (producent: Stichting Interakt) en History’s  Future van Fiona Tan (producent: Family Affair Films).

Beide Fondsen hebben inmiddels besloten door te gaan met De Verbeelding in 2016.

Bron: Nederlands Filmfonds