IDFA selecteert ‘If Mama Ain’t Happy Nobody’s Happy’ als Nederlandse vertegenwoordiger van de studentenfilm

IF MAMA AIN’T HAPPY, NOBODY’s HAPPY beleeft haar internationale première op IDFA en dingt mee naar Best International Student Documentary.

In documentaire (25 min.) worden rollen omgedraaid en filmconventies aan de kaak gesteld. Wie heeft er nu last van een lege nestsyndroom en wie is nou eigenlijk de maker van deze film? Tot nu toe is de film de meest gelauwerde Nederlandse studentenfilm van dit jaar. Het is de eerste internationale première van de jonge regisseur Mea Dols de Jong (26) en de geheel vrouwelijke crew. De film won naast nominaties van o.a. de Kring van Nederlandse Filmjournalisten en de Tuschinski Award ook de NCP Holland Publieksprijs, de FPN Award, de VERS Award en VERS publieksprijs. De film zal na IDFA ook op diverse buitenlandse festivals vertoond gaan worden.

Chris Stenger (creative producer): “In de film wordt de moeder-dochter relatie heel verrassend op scherp gesteld, de film is soms pijnlijk maar even zo vaak komisch en mysterieus.”

Juul Op den Kamp (creative producer): “We zijn blij dat de paradox in If Mama ain’t happy zo goed overkomt. Het is veel meer dan een persoonlijke film. Het bevat een moderne feministische en politieke laag die subtiel wordt gebracht en zowel de pers als het publiek lijkt deze te herkennen.”

Regisseur Mea Dols de Jong, zelf geen vreemde voor de Nederlandse tv kijker door haar terugkerende rol als Merel in de serie Gooische Vrouwen, is nog steeds overweldigd door het effect dat de film op vele kijkers heeft : “We hadden de film bijna niet gemaakt, Feminisme en ego-documentaire blijft moeilijk te verkopen. Ontroerend dat zoveel mensen zich kunnen herkennen in zo’n persoonlijk, klein verhaal over het loslaten tussen moeder en dochter”

Data vertoningen op IDFA:

Brakke Grond Expozaal za 22 nov 10:30 – Selectie CJP IDFA dag (top 3 mustsee’s volgens CJP)
EYE Cinema 1 zo 23 22 nov 17:00
Ketelhuis Zaal 1 ma 24 nov 19:00
Munt 10 di 25 nov 16:30
Tuschinksy 1 29 nov 10:00 – Selectie Volkskrant IDFA dag (top 5 mustsee’s volgens Bor Beekman)
Tuschinksy 2 29 nov idem

Televisie vertoning:

IF MAMA AIN’T HAPPY, NOBODY’s HAPPY zal op 20 november 16:35 door de Boedhistische Omroep op NPO2 uitgezonden worden.

Bron: If mama ain’t happy