Ultrakorte animatiefilms geselecteerd

Na vijf succesvolle edities zijn vier nieuwe plannen voor ultrakorte animatiefilms geselecteerd voor een realiseringsbijdrage. Bioscoopexploitant Pathé brengt de films vanaf de zomer van 2015 in roulatie.

Fonds 21 heeft zich opnieuw als partner aan Ultrakort verbonden en wil hiermee de ontsluiting van de Nederlandse animatiefilm naar een breed publiek stimuleren.

De geselecteerde projecten zijn:

Bingo! krijgt maximaal € 50.000 realiseringsbijdrage.
Regie en scenario: Patrick Schoenmaker
Productie: Breinmonster
Logline: Het afstandelijke verzorgingstehuis Avondrood is een treurig eindstation, maar de pittige bejaarde Gerda heeft één troost: de wekelijkse bingo-avond.

Bird of Prey krijgt maximaal € 50.000 realiseringsbijdrage.
Regie: Jelle Brunt en David de Rooij
Scenario: Jelle Brunt
Productie: Stichting il Luster Films
Logline: Twee cowboys verliezen midden in de woestijn hun vracht. Twee gieren kijken hongerig toe hoe de koeriers achterblijven op de prairie.

Deadly Drive-in Disaster krijgt maximaal € 50.000 realiseringsbijdrage.
Regie en scenario: Arjan Wilschut
Productie: Comic House Amsterdam B.V.
Logline:  Sola Powers, speciaal agente van Extra-terrestrial Affairs, komt in actie wanneer een drive-in bioscoop wordt aangevallen door een vliegende schotel. Film blijkt een machtig wapen in haar strijd…

Full Feather Jacket krijgt maximaal € 50.000 realiseringsbijdrage.
Regie en scenario: Liz el Saadany
Productie: The Drawing Room
Logline: De stad is in oorlog. Klungelige meeuw Manfred gaat in training bij de luchtmacht voor een Leids ontzet.

De films van maximaal twee minuten zijn geselecteerd uit achttien inzendingen en worden vertoond in de Pathé theaters, in het voorprogramma van grote speelfilmreleases. Met deze serie willen het Nederlands Filmfonds en Pathé, met financiële steun van Fonds 21, weer een groot publiek bereiken voor de Nederlandse korte animatiefilm. De eerste vijf series Ultrakort stonden in het voorprogramma van bioscoopsuccessen als Shrek Forever After, De Smurfen, Marvel’s Guardians of the Galaxy,The Dark Knight Rises, en Madagascar 3. Steeds was één voorfilm gekoppeld aan één speelfilm. In totaal zijn de Ultrakort films tot nu toe door meer dan twee miljoen toeschouwers gezien in de bioscoop.

Twee eerdere Ultrakort films, Trailer en A Single Life, zijn dit najaar nog te zien bij Pathé. Trailer wordt voorfilm bij The Hunger Games 3 Mockingjay – part 1, te zien vanaf 19 november. A Single Life wordt voorfilm bij Gooische Vrouwen 2, te zien vanaf 4 december.

Bron: Nederlands Filmfonds