EYE Collectiecentrum opent deuren in 2016

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) geeft op 12 november het startsein voor de bouw van het nieuwe EYE Collectiecentrum in Amsterdam.

Dit state-of-the-art depot met perfecte opslag- en bewaaromstandigheden wordt een veilige en duurzame haven voor de EYE-collectie, zo maakte het filminstituut dinsdag bekend. Het gebouw moet begin 2016 zijn deuren openen.

Het EYE Collectiecentrum wordt naast een depot ook een modern expertisecentrum waar wetenschappers, filmmakers en studenten op afspraak de collecties kunnen raadplegen. Op de begane grond kunnen professionals terecht om films te kijken, te researchen en de overige collecties te raadplegen, zoals boeken, tijdschriften, dvd’s, affiches, foto’s, persoons- en instellingsarchieven, scenario’s, audiocollectie, bladmuziek en filmapparatuur.

Verloren gewaande films
De multifunctionele zaal met 35 stoelen zal ook regelmatig worden ingezet voor specialistische projecties, discussies en workshops over het conserveren, restaureren, digitaliseren en presenteren van de collectie, die uit zo’n 40.000 films bestaat.

EYE heeft internationaal een reputatie hoog te houden op het gebied van restauratie en conservering, en weet regelmatig verloren gewaande films te redden. Het EYE Collectiecentrum biedt een duurzame oplossing voor de jarenlange problematiek rond de oude, ontoereikende depots van EYE, die weinig efficiënt over diverse locaties in Noord-Holland zijn verspreid.

Invriezen
EYE behoort tot het selecte gezelschap van archieven die een deel van hun films invriezen. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat invriezen ervoor zorgt dat films eeuwenlang geconserveerd blijven. Het Collectiecentrum zal ook beschikken over ateliers om alle soorten films te restaureren, met een speciale droogkast die het mogelijk maakt nog meer films te redden die als verloren werden beschouwd.

Bron: Telegraaf