Amsterdam Art Weekend 2014
De derde editie van Amsterdam Art Weekend vindt plaats in de laatste week van november, van donderdag de 27 tot en met zondag de 30 . Voor de duur van een lang weekend verandert de hoofdstad in een internationaal georiënteerd ontmoetingscentrum voor veelbelovende en gerenommeerde kunstenaars, liefhebbers en professionals. Opnieuw staat het ontdekken van jong talent centraal.
Gevarieerd programma op maat
Amsterdam Art Weekend 2014 is een kunstmanifestatie met een gevarieerd programma op maat. Het aanbod is zorgvuldig afgestemd op een wisselend publiek van liefhebbers, professionals en beginnende of juist ervaren verzamelaars. Deelnemers zijn galeries, musea, kunstinstituten, theaters en kunstenaarswerkplaatsen. De programmering van Amsterdam Art Weekend 2014 is op een aantal pijlers gebaseerd. In grote lijnen gaat het om Gallery Exhibitions, Performances, Screenings, Conversations, Residencies en een Professionals Program.
Gallery Exhibitions
Op donderdagavond, 27 november, vindt in alle deelnemende galeries de opening plaats van een speciaal voor Amsterdam Art Weekend gemaakte tentoonstelling van jong en/of gevestigd talent. Meteen vanaf de start fungeert heel de stad als kunstbeurs, een weekend lang. Het is een beurs met bijzondere troeven. Zo presenteert Galerie Van Gelder werk van de kersverse alumnus van de Rijksakademie Eric Giraudet de Boudemange, die volgend jaar in het Centre Pompidou een tentoonstelling krijgt. Akinci presenteert Cevdet Erek, die op de laatste Documenta te zien was. Annet Gelink heeft werk van Alicia Framis, Stigter Van Doesburg toont Amalia Pica en bij Fons Welters is werk van David Jablanowski te zien. Al deze kunstenaars zijn alumni van de Rijksakademie of De Ateliers en hebben internationaal al naam gemaakt. Toch is jong talent niet de enige troef. Upstream Gallery bijvoorbeeld exposeert werken van Marinus Boezem en Borzo toont werk van Carel Visser. Naast tentoonstellingen organiseren meerdere galeries ook Specials als performances, artist talks en rondleidingen door kunstenaars.
Performances
Onder de titel ‘The Artist Speaks’ presenteert de Oude Kerk een performanceprogramma dat aanhaakt bij de net geopende solotentoonstelling van Tony Oursler. Vier kunstenaars – Melanie Bonajo, Hedwig Houben, Frank Koolen en Paulien Oltheten – refereren, ieder op een andere plek in de Oude Kerk, aan thematische en beeldende aspecten uit Ourslers werk.
Screenings
Amsterdam Art Weekend en IDFA werken samen in het speciaal aan videokunst gewijde programma Paradocs. In het licht hiervan vertonen zij in EYE een aantal kunstfilms die door Amsterdamse
galeries, de Rijksakademie van beeldende kunsten en De Ateliers ter beschikking zijn gesteld. Er is werk te zien van o.a. Yael Bartana, Rebecca Digne en Nathaniel Mellors.
Conversations
Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, De Balie en Amsterdam Art Weekend organiseren een aantal debatten tussen kunstenaars, kunstprofessionals en deskundigen uit verschillende disciplines. Centraal thema is ‘Kunst en Samenleving’.
Deelnemers zijn o.a. Beatrix Ruf, vanaf 1 november de nieuwe directeur van het Stedelijk, Matthew Slotover, directeur van de internationaal gerenommeerde kunstbeurs Frieze (London en New York) en Zachary Formwalt, een Amerikaanse kunstenaar die in Amsterdam woont. Voor Ruf wordt dit het eerste openbare debat in haar functie als directeur van het Stedelijk. De Appel organiseert een debat over verschil en overeenkomst in artistieke benadering tussen non-profit en commerciële partijen.
Residencies
Verspreid door de hele stad, in galeries, musea en instituten, is werk van resident artists of alumni van de Rijksakademie en De Ateliers te zien. Niet te missen event is de ‘RijksakademieOpen’. Alleen op zaterdag en zondag, en alleen gedurende dit ene weekend, opent de Rijksakademie haar deuren. Belangstellenden krijgen de kans om kunstenaarswerkplaatsen te bezoeken en kennis te maken met jong talent dat een veelbelovende toekomst tegemoet gaat.
Professionals Program
Met een Professionals Program, speciaal voor genodigden, positioneert Amsterdam Art Weekend zich als podium voor het uitwisselen van kennis en het uitbreiden van (internationale) netwerken. EYE en Amsterdam Art Weekend presenteren op vrijdagavond ‘An Evening with Anthony McCall’. De kunstenaar, die speciaal voor deze gelegenheid naar Amsterdam komt, zal zelf een toelichting geven op zijn werk. In Foam houdt curator Claudia Küssel op zaterdagochtend een introductie op de tentoonstelling ‘Under Construction’. In het Stedelijk Museum vindt op zaterdagavond de jaarlijkse ontvangst voor professionals plaats; gasten kunnen van de gelegenheid gebruik maken om de tentoonstelling van Marlene Dumas te bezichtigen. De ontvangst wordt geopend door Kajsa Ollongren, wethouder Kunst en cultuur Amsterdam, en Beatrix Ruf. Naderhand is er in de Stadsschouwburg een speciale Amsterdam Art Party. Op zondagochtend organiseert International Foundation Manifesta een bijeenkomst met een zekere nieuwswaarde. Hedwig Fijen, directeur van Manifesta, gaat de dialoog aan met de dan nog maar pas benoemde curator van Manifesta 11 die in 2016 in Zürich plaatsvindt.
Tony Oursler in Amsterdam
Vier culturele instellingen – Amsterdam Art Weekend, het Stedelijk Museum, Amsterdam Light Festival en de Oude Kerk – nemen een voortrekkersrol in de versterking van de culturele infrastructuur van Amsterdam en in de internationale presentatie van kunst en cultuur in Nederland. Zo werken zij nauw samen in een manifestatie van Tony Oursler. Op 29 november onthult het Stedelijk Museum Amsterdam in het kader van het Amsterdam Art Weekend de eerste kunstprojectie op zijn façade. Aan Tony Oursler de eer om de witte gevel van het museum in te wijden. Met nieuw werk verwijst de kunstenaar naar zijn (gevel)projecties die gelijktijdig op de Oude Kerk te zien zijn. Voor het volledige programma, zie amsterdamart.com
Deelnemers
Galeries: Akinci, Boetzelaer|Nispen, Borzo modern & contemporary art, Ellen de Bruijne Projects, C&H art space, Flatland Gallery, Galerie van Gelder, Annet Gelink Gallery, Grimm, Gerhard Hofland, Jeanine Hofland, Juliette Jongma, Galerie Wouter van Leeuwen, Lumen Travo, Galerie Alex Daniels – Reflex Amsterdam, Galerie Ron Mandos, Galerie Onrust, Ornis A. Gallery, Galerie Gabriel Rolt , Slewe, Stigter Van Doesburg, Tegenboschvanvreden, Torch, Upstream Gallery, VZL / Contemporary Art, Galerie Fons Welters, Martin van Zomeren
Kunstenaarswerkplaatsen: Rijksakademie van beeldende kunsten, De Ateliers
Musea/instituten: de Appel arts centre, EYE, Foam, Manifesta, Oude Kerk, Stedelijk Museum Amsterdam, Stedelijk
Museum Bureau Amsterdam
En: De Balie, IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), Stadsschouwburg Amsterdam
Over Amsterdam Art Weekend
Amsterdam Art Weekend is een jaarlijks terugkerend evenement, bedoeld om de hedendaagse, beeldende kunst in Amsterdam zichtbaar te maken op nationaal en internationaal niveau. Na twee succesvolle edities volgt dit najaar de derde editie. Boegbeeld is Adriana Gonzalez Hulshof (32), directeur van Amsterdam Art (voorheen Stichting Capital A). Deze Nederlands-Peruaanse kunsthistorica geeft leiding aan de inhoudelijke programmering en aan de organisatie van het Amsterdam Art Weekend. Naast haar werkzaamheden voor Amsterdam Art en in het verlengde hiervan voor Amsterdam Art Weekend is Gonzalez Hulshof comitélid bij Young Stedelijk.
Bron: Coebergh Communicatie & PR