IDFA wijdt programmaonderdeel aan vrouwelijke documentairemakers

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) wijdt de komende editie een programmaonderdeel aan vrouwelijke documentairemakers. Onderzoek heeft volgens IDFA-directeur Ally Derks aangetoond dat het aantal vrouwen in deze wereld de afgelopen 10 jaar niet is toegenomen.

‘Dat stelde wel een beetje teleur’, zei ze tijdens de presentatie van het programma voor de 27ste editie. Was het inzendingspercentage van de hand van vrouwelijke makers in 2003 38,5 procent, in 2013 was dat precies hetzelfde. ‘Ik had verwacht dat er inmiddels meer vrouwen in de documentairewereld werkzaam waren’, aldus Derks.

Tijdens het IDFA, dat van 19 tot en met 30 november plaatsvindt, is er in theater De Kleine Komedie een driedaags programma waarin 28 films van vrouwelijke makers te zien zijn. Vijftien gerenommeerde filmmaaksters vanuit de hele wereld hebben deze geselecteerd. Aan de hand van een mix van recente en klassieke films wil het IDFA erachter komen of sprake is van een  vrouwelijke blik’. De 15 zijn ook aanwezig in Amsterdam om te praten over hun keuzes.

Verder heeft het documentairefestival voor het eerst een zogeheten Queer Day. Op deze dag zijn vijf documentaires te zien over homoseksualiteit, homorechtenactivisme of gender. ‘We vinden het belangrijk aandacht aan dit onderwerp te besteden’, vertelde Derks. De Queer Day volgt na de Gay Night die vorig jaar al plaatshad.

Tijdens het festival staan zo’n 600 interviews (Q&A’s) gepland waarbij het publiek kan kennismaken met de filmregisseurs. Bij 40 extra lange gesprekken zijn experts aanwezig om naast de vorm ook over de inhoud van de documentaire te praten.

In totaal toont het IDFA bijna 300 documentaires, een selectie uit zo’n 3200 inzendingen. Hiervan beleven 81 hun wereldpremière. Wie het IDFA liever vanuit zijn luie stoel beleeft, kan terecht op IDFA.tv. Hier staan meer dan 400 documentaires online, waarvan de helft gratis is te zien.

Bron: Parool