Claudia Landsberger vertrekt bij EYE International

Na bijna twintig jaar neemt Claudia Landsberger afscheid van EYE International. Landsberger heeft zich vanaf 1995 bij het toenmalige Holland Film, sterk gemaakt voor de positie van de Nederlandse film in het buitenland. Mede dankzij haar inspanningen zijn Nederlandse films in aanmerking gekomen voor Oscar-nominaties en Oscars en hebben zij een goede plaats in kunnen nemen op belangrijke buitenlandse festivals zoals Berlijn, Cannes, Venetie, Toronto en Sundance.

Daarnaast was zij mede oprichter en voorzitter van de pan Europese organisatie European Film Promotion waarvoor zij diverse initatieven ontwikkelde zoals o.a de introductie van jong acteertalent (Shooting Stars) en jonge producenten (Producers on the Move) op de internationale markt. Vele jaren maakte zij deel uit van het selectie team van Dieter Kosslick voor de Berlinale en maakt nog steeds deel uit van het selectie committee van het Hamburg Film Fund.

Landsberger over haar aanstaande vertrek: “ik had met alle liefde nog jaren door kunnen gaan en nog veel meer nieuwe activiteiten kunnen initiëren, maar ik weet dat het tijd is om een volgende stap te zetten. Ik kijk met heel veel plezier en trots terug op wat we de afgelopen twintig jaar allemaal bij Holland Film / EYE International hebben ontwikkeld. De internationale festivalwereld en filmmarkt blijven in beweging waardoor je steeds weer iets nieuws moet verzinnen om de films zichtbaar te maken en de beste plaats moet zien te vinden voor de internationale lancering van een film of filmmaker.

Sandra den Hamer, directeur EYE filmmuseum: “Ik ben Claudia ongelooflijk dankbaar voor 20 jaar tomeloze inzet en oneindig doorzettingsvermogen. Als klein filmland is het nou eenmaal niet makkelijk om terrein te veroveren in de internationale filmindustrie. Dankzij Claudia is dat gelukt: talloze internationale filmprijzen en talloze Nederlandse films op buitenlandse festivals, een online Nederlandse filmfestival in China, een Nederlandse filmweek in Havana, een retrospectief van Johan van der Keuken in Portugal, het zijn maar een paar dingen die nu spelen. Zo waren er in die afgelopen 20 jaar honderden, duizenden Nederlandse filmevents buitengaats die Claudia en haar team organiseerde. Ze verdient eindeloos respect en diepe dank van de hele Nederlandse filmsector”.

Landsberger: “Mijn plan is mezelf begin volgend jaar te vestigen als independent film consultant en me onder de naam BaseWorx For Film te blijven inzetten voor filmmakers en films; maar nu ook voor buitenlandse producties. Daarnaast wil ik meer tijd gaan besteden aan andere activiteiten zoals de programmering voor filmfestivals en de ontwikkeling van scripts en internationale projecten.”

Bron: EYE International