Oudste filmbeelden van Amsterdam gedigitaliseerd en online te zien

Filmmuseum EYE heeft de vier oudste filmbeelden van Amsterdam gedigitaliseerd in het project ‘Breng Amsterdam in Beeld’. Met een crowdfundactie op voordekunst.nl hebben ze afgelopen zomer zo’n 17.000 euro opgehaald. Vanaf vandaag zijn ze online te bewonderen.

Het gaat om de films ‘Oudste beelden Amsterdam’ (1900-1902), ‘Beautiful Amsterdam’ (1927) en ‘Oudjes’ (1936).

De ‘Oudste beelden Amsterdam’ is een verzameling van vier korte fragmenten: de Dam rond 1900, de Amsterdamse Beurs rond 1900, de aankomst van de Zuid-Afrikaanse president Paul Kruger in Amsterdam en te water laten van de ‘Koningin Regentes’ aan de marinewerf in 1900.

‘Beautiful Amsterdam’ is een korte promotiefilm uit 1927 van Alex Benno. Het fragment toont onder andere het Amstel Hotel, de opdrachtgever van de film. Eye denkt dat het hotel op deze manier zoveel mogelijk Amerikaanse toeristen in hun kamers hoopte te krijgen voor de Olympische Spelen, die in 1928 in Amsterdam werden gehouden. Dat is hoogstwaarschijnlijk ook de reden voor de Engelse tussentitels.

‘Oudjes’ is een korte speelfilm over de liefde tussen twee bejaarden in een bejaardentehuis. De film is gemaakt door Henk Kleinman. In de film spelen acteurs als Guus Kiehl, Riek Kloppenburg en Louis van Dommelen een rol. De muziek is gedaan door het kamerorkest van het Concertgebouw.

Eigen collectie
De films zijn met de hand gereinigd, waar nodig hersteld en gekopiëerd – en uiteindelijk gedigitaliseerd. Alle fragmenten komen uit de eigen collectie van EYE. Het filmmuseum was er nog niet aan toegekomen om deze video’s te digitaliseren. In totaal leverden 262 donateurs een bijdrage aan het project.

De fragmenten zijn te bekijken op de website van EYE.

Bron: Parool