Zweedse spotlight op Nederlandse korte films

Het Uppsala International Short Film Festival besteedt dit jaar uitgebreid aandacht aan de Nederlandse korte film, naar aanleiding van de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Zweden in 2014. Uppsala is het oudste en meest toonaangevende korte filmfestival van Scandinavië.

Het festival brengt drie Nederlandse focusprogramma’s met in totaal 23 Nederlandse korte films. Tevens worden er diverse activiteiten georganiseerd, zoals een seminar en een Dutch Shorts Panel Discussion.

Dit alles vindt plaats in aanwezigheid van Nederlandse filmmakers, wiens films ook te zien zijn op het festival, zoals Sytske Kok (DE CHINESE MUUR, 2002), Saskia Gubbels (DOOR DE OREN VAN ELLEN, 2011) en Esther Rots & Dan Geesin (EVOLUTIE VAN SOORTEN, 2012). Esther Rots is ook de regisseur van DIALOGUE EXERCISE NO1: CITY (2005). Sytske Kok heeft tevens zitting in de Internationale Jury.

Naast de focusprogramma’s, zijn er Nederlandse films geselecteerd voor de officiële internationale competitie van het festival. Dit zijn: HET PAARD EN DE NACHTEGAAL van Nazli Elif Durlu, LOT’S WIFE van Anna Okrasko en ONCE UPON A TREE van Marleen van der Werf.

De 33e editie van het Uppsala International Short Film Festival vindt plaats van 20-26 oktober 2014. Het Nederlandse focusprogramma is georganiseerd in samenwerking met EYE International en mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse ambassade.

Bron: EYE International