Interactieve premières IFFR door heel Europa

Het International Film Festival Rotterdam beleeft tijdens het festival eind januari vijf premières die via streaming in bioscopen door heel Europa te volgen zijn. De films worden tegelijkertijd in Rotterdam en allerlei zalen in Europese landen vertoond. Naderhand kunnen bezoekers van alle vertoningen via Twitter praten met de cast en crew van de films.

Dat heeft directeur Rutger Wolfson bekendgemaakt. Het gaat onder meer om Atlantic (met Thekla Reuten in de hoofdrol), de coming of age-film Speed Walking van Girl with the Dragon Tattoo-maker Niels Arden Oplev en Erbarme Dich, de nieuwe documentaire van regisseur Ramón Gieling (Johan Cruijff – En un momento dado).

‘Dat het publiek mee kan kijken tijdens een première is niet per se nieuw’, erkent Wolfson. ‘Maar het feit dat het op deze schaal gebeurt én dat het publiek naderhand overal over kan meepraten en discussiëren wel.’ Het IFFR kan nog niet zeggen hoeveel bioscopen er aan het experiment mee doen. ‘We zijn in overleg met filmtheaters in alle grote Europese landen.’

Met het project, dat de titel IFFR Live heeft gekregen, wil het festival heel concreet nieuwe technologieën als streaming en Twitter inzetten om films onder de aandacht van publiek te krijgen. ‘Wij hopen met het publiek in alle zalen het opwindende premièregevoel en het enthousiasme over deze titels te kunnen delen’, stelt Wolfson.

De 44ste editie van het festival in Rotterdam vindt plaats van 21 januari tot en met 1 februari.

Bron: AD.nl