Kabinet verlaagt thuiskopieheffing

De belasting op digitale opslagmedia, de zogenoemde thuiskopieheffing, gaat vanaf 1 januari met dertig procent omlaag.

Daar heeft de ministerraad vrijdag mee ingestemd. De prijsdaling is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof eerder dit jaar waarin werd bepaald dat de Nederlandse thuiskopieheffing niet deugt.

Voortaan gelden er vier tarieven voor verschillende typen opslagmedia. Voor computers, smartphones en tablets geldt bijvoorbeeld een heffing van 3,50 euro, terwijl over cd-roms en dvd’s maar twee eurocent wordt geheven.

Aanleiding voor de nieuwe tarieven is een advies van de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT). Die onderzocht op verzoek van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) of de thuiskopieheffing moest verdwijnen of verlaagd vanwege een uitspraak van het Europese Hof, begin dit jaar.

Het hof bepaalde dat het toestaan van downloaden uit illegale bron niet te rechtvaardigen was. Door die beslissing werd illegaal downloaden niet alleen verboden, maar kwam ook de thuiskopieheffing onder druk te staan.

Deze heffing was namelijk ingevoerd om rechthebbenden te compenseren omdat consumenten voor eigen gebruik kopieën mochten maken.

Bron: Nu.nl