Speciale vertoning 05/06 in EYE met

Vlak voor hij werd vermoord werkte Theo van Gogh aan een reconstructie van de moord op Pim Fortuyn, naar een scenario van Thomas Ross. Het resultaat, dat postuum werd uitgebracht, is een meeslepende complotthriller met Thijs Römer als persfotograaf en Tara Elders als AIVD-infiltrante. Producent Gijs van de Westelaken en acteur Thijs Römer zijn aanwezig bij de voorstelling van 22 oktober.

In 06/05 klinkt een journaalbericht: ‘Is-ie nou neergestoken of neergeschoten?’ Die scène bleek pijnlijk profetisch: nog voor hij de film kon voltooien werd Van Gogh op straat vermoord. Hij doorspekte zijn laatste film met oude televisieopnamen. Gefascineerd door het politieke geklungel na de moord op Fortuyn suggereert hij in 06/05 dat er een vooropgezet plan was.

06/05 ging tegelijkertijd met de bioscooprelease op internet in première. Volgens de Volkskrant behoorde de film tot Van Goghs beste werk: ‘de acteurs zijn uitstekend op dreef, de muziek van vaste componist Rainer Hensel is subtiel, en het digitale camerawerk van Thomas Kist oogt fraai.’ De Filmkrant noemde 06/05 een ‘urgente film’ waarin al zijn persoonlijkheden samenkomen: ‘de politieke commentator, de scheldcolumnist met een missie, de herrieschopper en vooral de humanist met een buitengewoon pijnlijke en openhartige kijk op de menselijke natuur.’

Producent Gijs van de Westelaken (Column Film) en acteur Thijs Römer zijn woensdag 22 oktober aanwezig voor een Q&A door Joost Broeren Filmkrant.

Bron: EYE