Nederlandse Filmweek in Havana

In Havana vindt van 24 tot en met 31 oktober de 5e Nederlandse Filmweek (5ta Semana de Cine Holandés) plaats. De Filmweek wordt georganiseerd door het Cubaanse Filminstituut (ICAIC) in samenwerking met Cinemateca de Cuba, de Nederlandse Ambassade en EYE International.

Het festival heeft dit jaar als speciaal thema het slavernijverleden en de openingsfilm is Hoe duur was de suiker. Regisseur Jean van de Velde en actrice Wong-Loi-Sing zullen in de Cubaanse hoofdstad aanwezig zijn en hun film presenteren aan het publiek. Daarnaast zullen ze een bezoek brengen aan de filmacademie van Havana en er een workshop geven aan studenten. Ook het Engelstalige slavernijdrama Tula the Revolt van de Nederlandse filmmaker Jeroen Leinders wordt vertoond.

De Filmweek brengt een hommage aan Pim de la Parra, die vorig jaar te gast was op het festival, met de documentaire Parradox van In-Soo Radstake en met de la Parra’s Odyssee d’Amour, door Eye International opnieuw in première gebracht in het Caribisch gebied, met integrale Spaanse ondertiteling.

Verder staan dit jaar een aantal succesvolle Nederlandse films op het programma die nog niet eerder in Cuba zijn vertoond: de speelfilms Wolf van Jim Taihuttu, Alles is familie van Joram Lürsen, Theo van Gogh’s 06/05 en Interview, de jeugdfilms Mees Kees van Barbara Bredero en Spijt! van Dave Schram. De Nederlandse schilderkunst komt aan bod in Rembrandt’s J’Accuse van Peter Greenaway en Pim van Hoeve’s Van Gogh’s Legacy en tot slot kan het Cubaanse publiek de dance documentaire I am Hardwell zien.

Bron: EYE International