Eerbetoon aan Johan van der Keuken in Portugal

Doclisboa, het internationale documentaire festival van Lissabon, brengt dit jaar een eerbetoon aan de Nederlandse documentaire maker Johan Van Der Keuken. Samen met de Cinemateca Portuguesa organiseert het festival een uitgebreid retrospectief van zijn werk, dat bestaat uit maar liefst 23 films.

Johan van der Keuken (Amsterdam, 1938 – 2001), was filmmaker en fotograaf. Zijn oeuvre beslaat meer dan 50 films en staat internationaal in hoog aanzien. Het retrospectief bestaat uit een aantal van zijn meest prominente films, zoals BLIND KIND (1964), BEPPIE (1965) en de trilogie Noord-Zuid, over de relatie tussen arme en rijke landen: DAGBOEK (1972), HET WITTE KASTEEL (1973) en DE NIEUWE IJSTIJD (1974). Hiernaast worden ook films vertoond als HET OOG BOVEN DE PUT (1988), AMSTERDAM GLOBAL VILLAGE (1996) en DE GROTE VAKANTIE (2000).

Het retrospectief sluit aan bij een nieuw thema van het festival: het bij elkaar brengen van de hedendaagse documentaire en documentaire films uit het verleden. Van der Keuken wordt gezien als één van de meest onderscheidende filmmakers van de documentaire film van de tweede helft van de twintigste eeuw. De Cinemateca Portuguesa organiseerde al eerder op kleinere schaal een overzichtstentoonstelling van zijn werk, in 1991.

De 12e editie van Doclisboa vindt plaats van 16 – 26 oktober 2014. De films van Johan van der Keuken zijn nog tot en met november te zien in de Cinemateca Portuguesa.

Bron: EYE International