Tonio, Tulpen, eer, liefde en een fiets en Laila M. geselecteerd voor DUTCH CROSS OVER

Het Filmfonds steunt de drie speelfilmplannen in het kader van het nieuwe project DUTCH CROSS OVER elk met een realiseringsbijdrage van maximaal € 800.000.

Met Dutch Cross over ondersteunt het Nederlands Filmfonds de productie van auteurfilms met culturele waarde die de potentie hebben om een bioscooppubliek van minimaal 50.000 mensen te bereiken én zich tevens internationaal te onderscheiden.

Tonio
Regie: Paula van der Oest
Scenario: Hugo Heinen, (Boekverfilming naar het boek van A.F.Th. van der Heijden)
Hoofdproducent: NL Film & TV in coproductie Zilvermeer Productions (Belgie)
Logline: Na een nacht feesten wordt Tonio, de 22-jarige zoon van het bekende schrijversechtpaar Adri en Mirjam,overreden en belandt in kritische toestand op de intensive care. Zijn ouders komen net op tijd om hem te zien overlijden. Het blinde noodlot heeft het op een akkoordje gegooid met de kansrekening, zegt Adri tegen Mirjam, aan het begin van hun gevecht tegen het peilloze verdriet.

Tulpen, eer, liefde en een fiets
Regie: Marleen Gorris
Scenario: Peter van Wijk
Hoofdproducent: Fatt Productions in coproductie met Don Carmody Productions (Canada) en Draka Production (Italië).
Logline: Als Anna naar Zuid-Italië gaat om de as van haar moeder te verstrooien, ontdekt ze wie haar vader was, hoe hij plaatselijk een held werd en hoe hij onfortuinlijk aan z’n einde is gekomen. In een opwelling wreekt ze haar vader.

Laila M.
Regie: Mijke de Jong
Scenario: Jan Eilander en Mijke de Jong
Hoofdproducent: Topkapi Films in coproductie met Zentropa Entertainment (Denemarken & Duitsland) en Menuet (Belgie)
Logline: Vertelt het verhaal van de 18-jarige moslima Laila die zich steeds minder thuis voelt in Nederland, langzamerhand radicaliseert en een wereld vindt die haar idealen voedt en verscheurt.

Bron: Nederlands Filmfonds