NBF is solidair met Turkse collega’s

De NBF kwam onlangs in actie voor beroepsgenoten in Turkije. In dat land staat momenteel een coalitie van meer dan honderd maatschappelijke organisaties terecht voor het initiëren van vreedzame protesten tegen een stadsvernieuwingsproject in Istanbul, waarbij het Gezipark zou moeten sneuvelen.

De coalitie Taksim Solidarity werd opgericht door beroepsorganisaties van onder anderen architecten, planologen, artsen en ingenieurs. Ook een Turkse regisseur maakt er deel van uit. Zesentwintig leden van de coalitie maken grote kans te worden veroordeeld tot gevangenisstraffen tot ruim vijftien jaar, hoewel de bewijsvoering tegen hen uiterst zwak is.

Amnesty International vroeg NBF en andere Nederlandse beroepsverenigingen in actie te komen en zo druk uit te oefenen op de Turkse autoriteiten. Amnesty beschouwt de rechtszaak tegen Taksim Solidarity als een politiek gemotiveerd showproces dat vooral dient om te waarschuwen dat wie zich uitspreekt tegen de Turkse overheid, wordt vervolgd.

NBF weet hoe belangrijk het is om in alle vrijheid en onafhankelijkheid je werk te kunnen doen. Daarom deed ze mee met de actie door:

– een verklaring te ondertekenen die aan de vooravond van een rechtszitting op 21 oktober in Turkije wordt gepubliceerd.

– een protestbrief te sturen aan de Turkse autoriteiten.

– als bestuur van de organisatie op de foto te gaan met een solidariteitsboodschap voor de Turkse collega’s, die Amnesty via sociale media in Turkije verspreidt.