Personeelsbestand Beeld en Geluid bijna gehalveerd

Bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum moet bijna de helft van het personeel vertrekken. Op 1 januari 2015 zal het personeelsbestand vrijwel gehalveerd zijn ten opzichte van mei dit jaar. Dat meldt de Gooi- en Eemlander maandag. Het gaat om 82 van de 198 voltijdsbanen. Niet alleen tijdelijke krachten, ook vast personeel gaat eruit. De ontslagen zijn mede het gevolg van het het aflopen van het digitaliseringsproject ‘Beelden voor de Toekomst’ en de daaraan gekoppelde financiële bijdrage van de overheid. Ook wordt de subsidie die het instituut ontvangt met 1,8 miljoen euro gekort.

Beeld en Geluid is een van de grootste audiovisuele archieven van Europa. Het gebouw op het Media Park in Hilversum herbergt ruim 800.000 uur aan radio, televisie, film en muziek. Beeld en Geluid maakt zijn collectie toegankelijk voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek. Het instituut beheert sinds 1997 meer dan 70 procent van het Nederlandse audiovisuele erfgoed.

‘Beelden voor de Toekomst’ is een samenwerkingsproject dat tot doel had ‘het conserveren, digitaliseren en toegankelijk maken van 91.183 uur videomateriaal, 22.086 uur film, 98.734 uur audiomateriaal en ruim 2,5 miljoen foto’s’, zo meldt Beeld en Geluid.

Bron: G&E/Broadcast Magazine