Dekker gooit publieke omroep op de schop

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) wil dat de publieke omroep “onderscheidender” wordt. Bovendien wil hij het bestel openstellen voor private partijen.

Dat kondigt hij aan in een interview met NU.nl.

Eerder werden de omroepen al gedwongen om te bezuinigen en te fuseren. Nu wil Dekker af van programma’s zonder enig publiek doel, zoals Bananasplit en Ranking the Stars.

“Bij sommige programma’s heb ik zelfs na een uur nadenken werkelijk geen flauw idee waarom er belastinggeld heen moet”, aldus de staatssecretaris. “De publieke omroep is te weinig onderscheidend en dat tast de legitimiteit aan.”

Alleen programma’s met een informatief, educatief en cultureel karakter kunnen straks nog op financiering rekenen.

Monopolie
Ook verliezen de omroepen hun zendtijdgarantie en komt 50 procent van het budget beschikbaar voor private partijen, zoals creatieve- en maatschappelijke organisaties. Dit gaat om een bedrag van honderden miljoenen.

“Het is niet meer van deze tijd dat er in Hilversum een monopolie bestaat waardoor het maken van programma’s voorbehouden is aan acht omroeporganisaties.”

Ook wil hij dat de omroeporganisaties “uit hun ivoren toren komen” en het publiek gaan betrekken bij de plannen en transparanter worden over alle uitgaven.

Volgens de staatssecretaris wordt in Hilversum bovendien onvoldoende de vraag gesteld of de belastingcenten wel nuttig worden besteed.

Bron: Nu.nl