Juul op den Kamp en Chris Stenger winnen de FPN Award 2014

De prijs wordt jaarlijks door Filmproducenten Nederland uitgereikt om jonge veelbelovende producenten te stimuleren. De Award bestaat uit een bedrag van € 5.000,- te besteden aan een nieuwe productie.

Naast de winnaars waren Hanne Sinninghe en Erik Glijnis voor Onno de Onwetende en Kasper van Beek voor De Sleutelbewaarder genomineerd.

Juryleden San Fu Maltha (Fu Works) en Hanneke Niens (KeyFilm) waren positief verrast door het niveau van de inzendingen. Zowel op het gebied van documentaire als fictie toonden de inzendingen lef, originaliteit en creatieve betrokkenheid.

De winnaars vervullen in If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy als producenten een gecompliceerde, veeleisende rol. Enerzijds door het persoonlijke karakter van de documentaire (de regisseur is tevens de dochter van de geïnterviewde hoofdpersoon), anderzijds doordat het documentaire plan dicteerde dat er doorgeschreven moest worden tijdens de opnames. De producenten waren daarom elke dag op de set, voor niet alleen de productionele coördinatie, maar ook om aan de hand van de interviews op de set samen met de regisseur de keuzes voor de volgende interviews te bepalen.

Filmproducenten Nederland wil door het uitreiken van de prijs jong productie talent stimuleren om inhoud te geven aan het vak van producent waarbij de producent als creatief ondernemer, motor en maker centraal staat. Genomineerden moeten duidelijk aantonen dat het vak meer is dan het regelen van zaken en het financieren van de film. Inhoudelijke kennis, sturing en betrokkenheid van eerste idee tot en met de release en festivalstrategie zijn hierbij onontbeerlijk.

Het is het zevende jaar dat de Filmproducenten Nederland Award wordt uitgereikt.

Eerdere winnaars waren Layla Meijman, Niek Teunissen, Wim Boven & Casper Eskes, Guusje van Deuren, Floor Houwink ten Cate & Jemima van der Tholen en Constant van Panhuys & Derk-Jan Warrink.

De FPN Award werd uitgereikt inhet kader van de NFF Studenten Competitie. De winnaar van de Tuschinski Award was Viktor van der Valk voor ONNO DE ONWETENDE. Joanne van der Weg won met BLINDELINGS de Dioraphte Award.

Bron: FPN