Jury NFF pleit voor apart Kalf Jeugdfilms

Als het aan de jury voor de Gouden Kalveren ligt, komt er volgend jaar een nieuw Kalf bij. Daarvoor pleitte juryvoorzitter Yoeri Albrecht vrijdagavond op het Gala van de Nederlandse Film.

”De Nederlandse jeugdfilm is van bijzondere en constant hoge kwaliteit”, stelde hij tijdens de ceremonie. ”Het genre negeren kan niet meer. Maar omdat een nieuw Kalf op korte termijn niet meer kon worden gerealiseerd, spreekt de jury de nadrukkelijke hoop uit dat het bestuur van het Filmfestival volgend jaar besluit een Kalf voor beste Jeugdfilm in te stellen.”

Het maken van jeugdfilms is een onderschat vak, aldus Albrecht. ”Het regisseren van kinderen vraagt geduld, talent en groot vakmanschap.” Om vast een voorschot te nemen op het mogelijke nieuwe Kalf, kende de jury vrijdagavond een speciale Juryprijs toe aan de jeugdfilm Oorlogsgeheimen van regisseur Dennis Bots.

Ook in de nominaties leek de jury een opvallende voorliefde te hebben voor de nieuwe generatie Nederlands filmtalent. Zo werden onder meer tieneracteurs Gijs Blom (Jongens) en Abbey Hoes (Nena) genomineerd voor beste acteur en actrice.

Bron: RTLnieuws