Componisten bundelen de krachten

Nederlandse filmcomponisten staan er niet langer alleen voor. Vanaf vandaag kunnen ze zich aansluiten bij de Dutch Film Composers, een door componisten zelf in het leven geroepen beroepsvereniging die vanaf nu hun belangen behartigt. Deze componistenclub werd gisteren op het NFF voor het eerst gepresenteerd.

Het heeft even geduurd, maar naast de Nederlandse vereniging voor Cinema-editors (NCE), de Dutch Directors Guild (DDG) voor regisseurs en de Filmproducenten Nederland (FPN), hebben de Nederlandse componisten nu dus ook een eigen belangenvereniging. De Dutch Film Composers zal de belangen behartigen van componisten die muziek schrijven voor film en televisie, en zich sterk maken voor een betere positie van de componist binnen een werkveld dat momenteel sterk in beweging is. Digitale vernieuwingen hebben het creatieve proces versneld en de concurrentie is groter dan ooit. Toch benadrukt Gast van het Jaar en tevens DFC-bestuursvoorzitter Fons Merkies dat de oprichting niet in een negatief daglicht gezien moet worden: “Met de vereniging willen we de muzikale krachten bundelen en een positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse filmindustrie. Het gaat eigenlijk om het verbeteren van wat er al goed gaat. Dat betekent: kennis en hulp bieden aan componisten die met het filmvak bezig zijn, maar ook door middel van een databank het werk van onze leden actief promoten.”

De oprichting geschiedde woensdagmiddag tijdens een speciale bijeenkomst op het NFF waar de vereniging zich in TivoliVredenburg presenteerde. In het bijzijn van onder anderen componisten Bart Westerlaken, Han Otten en Vincent van Warmerdam werd er onder leiding van Merkies gesproken over de rol van de componist tijdens het filmproces. De middag eindigde met het officieel in het leven roepen van de vereniging.

Bron: Nederlands Film Festival