Pink Panther, Zweden en ruimtevaart op Cinekid

Met de premières van zo’n 20 films, 9 documentaires en 8 tv-series ontdekken kinderen volgende week het nieuwste van het nieuwste op Cinekid. Het festival dat tijdens de herfstvakantie plaatsvindt op het Amsterdamse Westergasfabrieksterrein staat dit jaar in het teken van Zweden, een land dat bekend staat om zijn rijke traditie in het maken van kinderfilms.

De 28e editie van Cinekid is van zaterdag 11 tot en met zaterdag 18 oktober. Het festival opent met de wereldpremière van de film ‘Het leven volgens Nino’, van regisseur Simone van Dusseldorp. De 8-jarige Nino verliest zijn moeder en verwerkt dit met zijn pratende konijn Bobby. Ook de Zweedse film ‘De jongen met de gouden broek’, gebaseerd op de bestseller van Max Lundgren, beleeft hier zijn internationale première. Daarnaast is de film ‘Kick it!’, de Noorse remake van Achtste-groepers huilen niet, voor het eerst te zien.

Ook kunnen de bezoekers al een voorproefje krijgen van de nieuwste tv-series, zoals ‘Vrolijke Kerst’ met hoofdrollen voor Jeroen Spitzenberger, Hadewych Minis en Rohan Timmermans. Bij de vertoning van ‘Pluk van de Petteflet’ kunnen de kinderen kennismaken met hoofdrolspeler Janieck van de Polder.

Roze dier
Het festival viert bovendien de 50e verjaardag van Pink Panther. De bezoekers kunnen de acht beste korte films over het roze dier bekijken. In het 1200 vierkante meter grote MediaLab kunnen de jonge bezoekers workshops en masterclasses volgen, de nieuwste games ontdekken en interactieve installaties uitproberen.

Onder de meer dan 82 programma-onderdelen in het lab is bijvoorbeeld een masterclass filmmuziek maken met Bas Bron, de producer van de Jeugd van Tegenwoordig. Schrijver Jacques Vriens en scenarioschrijver Karen van Holst Pellekaan leren kinderen in Oorlogsgeheimen, van boek tot film, hoe je van een boek een film kunt maken. Liefhebbers van ruimtevaart kunnen in een echte astronautentrainer die Space Expo beschikbaar stelt.

The Best Of Cinekind
Op zondag 12 oktober is de lancering van UP!, een platform voor uitgeprocedeerde asielzoekerskinderen. Te gast zijn 150 van hen. Zij gaan samen met Unicef en schoolkinderen in debat.

Cinekid is niet alleen in Amsterdam. Ook op 34 andere locaties in het land zijn tijdens de herfstvakantie activiteiten op het gebied van film- tv en nieuwe media. Het festival sluit voor het eerst af met ‘The Best of Cinekid’, op zaterdag de 18e. Hier zijn de prijswinnaars en de publieks- en juryfavorieten te zien.

Bron: Parool