Groot aantal Nederlands films naar BFI London International Film Festival

Maar liefst vijf Nederlandse films en vijf Nederlands minoritaire coproducties zijn geselecteerd voor de komende editie van het BFI London International Film Festival, het grootste filmfestival van het Verenigd Koninkrijk.

Ne Me Quitte Pas van Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden is opgenomen in de Documentaire Competitie en maakt daarmee kans op de Grierson Award. De film ging het afgelopen jaar in wereldpremière tijdens het IDFA en heeft sindsdien meerdere prijzen gewonnen, waaronder de Filmmaker-to-Filmmaker Award van het Hot Docs Canadian International Documentary Festival, de Best Editing in a Documentary Feature Award van het Tribeca Film Festival en op Eurodok in Noorwegen won de film de Juryprijs.

De prijswinnende speelfilm Finn van regisseur Frans Weisz is in Londen te zien in de familiefilm-sectie. In verschillende korte filmprogramma’s worden Pony Place van Joost Reijmers, Sam de Jong’s Marc Jacobs en het experimentele drama The Asylum van Saskia Vredeveld vertoond.

De minoritair Nederlands gecoproduceerde films die worden gepresenteerd in Londen zijn: Maidan van Sergei Loznitsa (Nederlandse coproducent: Atoms & Void) in de Documentaire Competitie, de speelfilms Jauja van de Argentijnse filmmaker Lisandro Alonso (Nederlandse coproducent: Fortuna Films), Welp van de Belg Jonas Govaerts (Nederlandse coproducent: Submarine), A Blast van de Griek Syllas Tzoumerkas (Nederlandse coproducent: PRPL) en de korte film Ronse van Robbrecht Desmet.

De 58e editie van het BFI London International Film Festival, jaarlijks georganiseerd door het British Film Institute, vindt plaats van 8 t/m 19 oktober.

Bron: EYE International