Nederlandse arthouse-films worden slecht bezocht

De Nederlandse arthouse-films worden slecht bezocht. Dat meldt de Amsterdamse krant Het Parool woensdag.

Gevolg is dat producenten van arthouse-films hun koers gaan wijzigen. “Op deze manier doorgaan kan niet, we moeten stappen zetten”, zegt Doreen Boonekamp, directeur van het Filmfonds.

Het verschil tussen art- en publieksfilms is qua bezoekersaantal vrij groot. Borgman, de best bezochte artfilm, trok vorig jaar 114.394 bezoekers, terwijl Verliefd op Ibiza maar liefst 714.950 bezoekers trok. Mees Kees op Kamp en Spijt! haalden respectievelijk 592.000 en 417.372 bezoekers.

De minst bezochte publieksfilm van 2013 was Chez Nous, met ruim 80.000 bezoekers. Dat is nog steeds een verschil met de minst bezochte artfilm, Toegetakeld door de liefde, dat 833 kijkers trok.

De Overgave
De cijfers zorgen er onder andere voor dat Nederlandse bioscoopexploitanten enkele artfilms weigeren. Zo werd De Overgave van Paul Ruven uit de belangrijke zalen geweerd, en de Nederlandse coproductie Goltzius and the Pelican Company twee jaar na de première kreeg welgeteld één voorstelling in Amsterdam.

Het Filmfonds heeft in laatstgenoemde film 750.000 euro gestoken, en vroeg om een ‘gedegen landelijke uitbreng’. Het was de bedoeling dat de film meerdere weken in meerdere zalen werd gedraaid, maar uiteindelijk is het één keer in het Ketelhuis in Amsterdam getoond.

Bron: Nu.nl