Commotie rond betrokkenheid van UPC bij NFF

Nederlandse film- en televisieproducenten hebben opdracht gegeven aan omroepen om scenarioschrijvers die geen afstand doen van hun recht op een kabelvergoeding contracten te weigeren. Dat stelt auteursrechtenorganisatie LIRA donderdag in een ingezonden stuk in de NRC Handelsblad.

De dreigbrief van de producenten zou een directe reactie zijn op het recente vonnis dat kabelaars auteurs van Nederlandse series en films een vergoeding moeten betalen voor het doorgeven van de producties.

Deze uitspraak deed de rechter na een jarenlange juridische strijd tussen de kabelmaatschapijen en LIRA hierover. Door de uitspraak moeten de twee partijen terug naar de onderhandelingstafel om tot een nieuw akkoord over de vergoedingen te komen.

Film- en televisieproducenten steunden in deze procedure niet de auteurs maar de kabelmaatschappijen als UPC en Ziggo, die stellen dat ze de scenaristen geen vergoeding hoeven te betalen. De kabelaars en de producenten hebben zich verenigd in RODAP, een organisatie waarin tevens de publieke omroepen zitten.

“Van de overheid hoeven Nederlandse scenarioschrijvers dus ook niets te verwachten”, stelt LIRA in de brief. “De aangekondigde nieuwe auteurswet om de positie van makers te verbeteren is onder druk van dit kartel inmiddels zo uitgekleed, dat die positie alleen maar slechter lijkt te worden.”

UPC
LIRA neemt in het artikel bovendien hard stelling tegen het feit dat kabelaar UPC het Nederlands Film Festival (NFF) sponsort, dat komende twee weken plaatsvindt. “De UPC-mannen die straks in hun smokings over de rode loper paraderen willen niets bijdragen aan de totstandkoming van diezelfde films waarvan zij een fan van zeggen te zijn.”

RODAP en het NFF waren donderdagavond niet voor commentaar bereikbaar. Kabelaar UPC wil geen commentaar geven op de beschuldigingen. Matterhorn-regisseur Diederik Ebbinge stelde donderdag in een reactie op Facebook het Nederlands Film Festival te boycotten zolang UPC hoofdsponsor van het evenement blijft.

Bron: Nu.nl