NBF-erelid George Sluizer (82) overleden

In Amsterdam is zaterdag 20 September de Nederlandse filmregisseur, producent en scenarioschrijver George Sluizer overleden. Sluizer is 82 jaar geworden.

Hij werd op 25 juni 1932 geboren te Parijs, vluchtte met zijn familie tijdens de oorlog naar London en studeerde later aan de bekende filmschool l’IDHEC te Parijs. Hij regisseerde zijn eerste documentaire in 1961, DE LAGE LANDEN  en won ermee een zilveren beer op het Berlijn Film Festival. Van 1961 tot de jaren 80 produceerde en regisseerde hij vele documentaires. Hij werkte ook als producent aan diverse films waaronder Werner Herzog’s FITZCARRALDO. Als scenario schrijver en regisseur maakte hij zijn eerste speelfilm in 1971 JOAO EN HET MES, gevolgd door TWEE VROUWEN met Anthony Perkins en Bibi Andersson. Met de speelfilm SPOORLOOS uit 1988 kreeg hij wereldwijde erkenning. Hij won vele grote prijzen en de film was de Nederlandse inzending voor de Oscars. In 1991 regisseerde Sluizer een bewerking van Chatwin’s novelle UTZ met Armin Mueller-Stahl (beste acteur Berlijn 1992) en regisseerde in 1992 in de Verenigde Staten een remake van Spoorloos,THE VANISHING met Jeff Bridges, Kiefer Sutherland en Sandra Bullock en vervolgens in 1993  DARK BLOOD speelfilm die toen niet kon worden voltooid vanwege de dood van hoofdrolspeler River Phoenix.

Vervolgens regisseerde Sluizer nog 3 speelfilms in het buitenland waaronder HET STENEN VLOT gebaseerd op het boek van nobelprijs winnaar Jose Saramago. In 2012 maakte Sluizer alsnog DARK BLOOD af ondanks de missende scenes. De film was in 2013 geselecteerd in het hoofdprogramma op het Berlijn Film Festival.

Tijdens zijn carrière regisseerde Sluizer films in 6 verschillende talen en zag zichzelf als een Europees regisseur. Sluizer stond bekend om zijn eigen signatuur, zijn going to the edge en de zoektocht naar zijn eigen grenzen.  George Sluizer was ridder in de orde van Oranje – Nassau, erelid van de NBF, DDG en FPN, lid van de European Film Academy en de Director’s Guild of America.

George Sluizer was sinds 1992 erelid van de NBF en tot op heden zeer actief betrokken bij de activiteiten van de vereniging. In 2012 organiseerde de NBF voor Sluizer nog de premiere van zijn film DARK BLOOD tijdens het Nederlands Film Festival.

Het bestuur en bureau van de NBF wensen zijn vrouw, kinderen en overige familie, vrienden en collega’s ontzettend veel sterkte met het verwerken van dit zware verlies.