Nieuw seizoen Movies that Matter On Tour met vier premiéres

Movies that Matter On Tour presenteert vanaf 6 oktober in 13 steden door het hele land maandelijks een spraakmakende premièrefilm met een inleiding of nagesprek met gasten uit binnen- en buitenland.

Twee van de films uit het programma zijn previews van het Movies that Matter Festival 2015: de humoristische en filosofische documentaire Iranian die in november te zien is en de speelfilm Siddharth over de zoektocht van een Indiase vader naar een vermiste zoon die in januari 2015 langs de theaters reist. Het programma opent in oktober met The Attack over de Israëlisch-Palestijnse chirurg Amin die zijn vrouw verliest bij een bomaanslag. De film van december is Children 404, over de stelselmatige discriminatie, het onbegrip en de vernederingen die jonge Russische LGBT’ers voor hun kiezen krijgen.

De films zijn te zien in: Kriterion in Amsterdam, Gigant in Apeldoorn, Focus Filmtheater in Arnhem, Filmhuis Lumen in Delft, Verkadefabriek in Den Bosch, Filmhuis Den Haag, Vera Zienema in Groningen, Filmtheater Hilversum, Theater Ins Blau in Leiden, Lumiere in Maastricht, Cinema Middelburg, Cinecitta in Tilburg en het Louis Hartlooper Complex in Utrecht.

THE ATTACK
Regisseur: Ziad Doueiri | Speelfilm | Libanon, Frankrijk, Qatar, Egypte, België 2012
Amin Jaafari is een gerespecteerde Palestijnse arts in een ziekenhuis in Tel Aviv. Hij heeft zich nooit met het Israëlisch-Palestijnse conflict willen bemoeien, tot er op een dag een bom afgaat in het centrum van de stad. Amin behandelt de slachtoffers en keert na een uitputtende dag terug naar huis, dat hij leeg aantreft. Wanneer blijkt dat zijn vrouw is omgekomen bij de aanslag, begint de arts aan een gevaarlijke zoektocht naar de dader. Deze speelfilm ontving een Special Mention op het San Sebastián International Film Festival en werd bekroond met de Dioraphte Film- en Literatuurprijs op het Film By the Sea Festival.

IRANIAN (preview Movies that Matter Festival 2015)
Regisseur Mehran Tamadon | Documentaire | Frankrijk, Zwitserland, 2014
Moeten vrouwen wél of geen sluier dragen? Is de seculiere samenleving een utopie? In een prachtig buitenhuis in Teheran gaat de atheïstische Iraanse filmmaker Mehran Tamadon in discussie met vier streng religieuze voorstanders van de Islamitische Republiek. Terwijl de mannen samen koken, eten, een kampvuurtje stoken en naar muziek luisteren, bespreken ze hun verschillende politieke en maatschappelijke opvattingen en de (on)mogelijkheid van vreedzame co-existentie. Een uniek, humoristisch en filosofisch document over verschil, menselijkheid en bovenal, het belang van de dialoog. Iranian won onder andere de Grand Prize op Cinéma du Réel en de Buyens-Chagol Prize op Visions du Reel.

CHILDREN 404
Regisseur: Pavel Loparev & Askold Kurov | Documentaire | Rusland, 2014
Het leven is voor tieners niet altijd even gemakkelijk. Voor homoseksuele jongeren in Rusland is het sinds Poetins ‘anti-homo wet’ uit 2013 een ware overlevingsstrijd. Ouders, leraren en psychologen bieden geen veilige haven: zij riskeren zelfs een boete wanneer ze deze jongeren de helpende hand bieden. ‘Children404’ is een online platform waar de tieners hun verhaal kwijt kunnen. Aan de hand van anonieme interviews en videodagboeken toont de film de stelselmatige discriminatie, het onbegrip en de vernederingen die de jonge homo’s en lesbo’s voor hun kiezen krijgen.

SIDDHARTH  (preview Movies that Matter Festival 2015)
Regisseur: Richie Mehta | Speelfilm | Canada, 2013
De arme ritsenmaker Mahendra woont met zijn gezin in een provinciestadje in India. Hij komt nauwelijks rond en stuurt zijn twaalfjarige zoon Siddharth naar New Delhi voor een tijdelijke baan in een fabriek. Wanneer de jongen na enkele maanden niet naar huis komt, begint Mahendra zich ernstige zorgen te maken. Van lokale autoriteiten verneemt hij dat zijn zoon mogelijk slachtoffer is geworden van mensenhandel. Hij start de zoektocht naar zijn Siddharth; een haast onmogelijke missie in een land met 1,2 miljard inwoners. Het verhaal is gebaseerd op een werkelijke ontmoeting met ouders van in India vermiste kinderen. Deze speelfilm won eerder de prijs voor de Beste film op het Mooov Festival.

Voor data en locaties: www.moviesthatmatter.nl/movies_that_matter_on_tour

Movies that Matter On Tour wordt mogelijk gemaakt door Amnesty International, vfonds, VSBfonds, SNS Reaal Fonds, Fonds 1818 en stichting HAELLA.

Bron: Herrie